GRAFICE Iarna e ca vara: Prețul gazelor pe piața liberă a coborât sub cel reglementat

GRAFICE Iarna e ca vara: Prețul gazelor pe piața liberă a coborât sub cel reglementat
scris 28 dec 2023

Chiar dacă ne aflăm în plină iarnă, prețul spot al gazelor a coborât sub cel reglementat, de 150 lei/MWh, ca urmare a vremii călduroase și a scăderii consumului, atât anual, cât și sezonier pe perioada sărbătorilor, consumatorii industriali fiind în mare parte închiși, relevă date analizate de Profit.ro.

Prețul mediu al unui MWh de gaze furnizat în ziua de miercuri pe piața pentru ziua următoare a coborât la 149,8 lei/MWh, sub prețul reglementat de 150 lei/MWh la care producătorii interni sunt obligați să-l practice în raport cu furnizorii autohtoni în vederea acoperirii consumului casnic și cel al producătorilor de energie termică (PET-urilor).

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Hidroelectrica: Cine reprezintă acționarii minoritari în Consiliul de Supraveghere după listare CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica: Cine reprezintă acționarii minoritari în Consiliul de Supraveghere după listare

Pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) au fost tranzacționați 8,1 GWh, 176 MWh fiind tranzacționați chiar la un preț minim al zilei de 148 lei.

Pe piața intraday, cei 8,8 GWh de gaz furnizați marți au fost tranzacționați la un preț mediu de 142,5 lei/MWh, 2 GWh putând fi cumpărați de furnizori la un preț minim de 135 lei/MWh.

Ultima dată când prețul gazelor s-a situat sub cel reglementat a fost în urmă cu 2 luni, la începutul lunii octombrie.

A fost dat ordinul: Defrișări pe autostrada cu tuneluri pentru urși CITEȘTE ȘI A fost dat ordinul: Defrișări pe autostrada cu tuneluri pentru urși

Consumul intern a scăzut de la 500 GWh în urmă cu 2 săptămâni la puțin peste 350 GWh, ca urmare atât a încălzirii vremii, cât și a faptului că ne aflăm în plină perioadă de sărbători de iarnă, cu o activitate slabă a consumatorilor industriali.

Miercuri, România își acoperea consumul intern din producția curentă (24 milioane mc), extrageri din depozite (7,8 milioane mc) și importuri din Bulgaria (3,9 milioane mc). La începutul zilei, România nu exporta niciun mc de gaze.

Se poate vorbi de un relativ excedent de gaze pe piață, ca urmare a gradului ridicat de umplere a depozitelor și a scăderii consumului.

Consumul total de gaze naturale al României a scăzut cu aproape 12% în primele 9 luni din 2023, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele oficiale disponibile. La această scădere se adaugă și cea sezonieră, ca urmare a vremii calde din această perioadă.

MOMENT SIMBOLIC: ​Tesla este pe cale să piardă prima poziție la vânzările de mașini electrice pe plan mondial. Cine o depășește CITEȘTE ȘI MOMENT SIMBOLIC: ​Tesla este pe cale să piardă prima poziție la vânzările de mașini electrice pe plan mondial. Cine o depășește

În ziua de Crăciun, România avea înmagazinați 28,8 TWh de gaze, reprezentând peste 85% din capacitatea totală de depozitare disponibilă.

Comparativ, anul trecut, cantitatea depozitată de Crăciun era de 26,9 TWh, reprezentând 82% din capacitatea totală. În 2021, cantitatea depozitată la aceeași dată era de doar 18 TWh (54,8%), iar în 2020, de 21,6 TWh (65%).

Reducerea consumului populației și CET-urilor care produc agent termic pentru termoficările centralizate a creat în depozitele subterane de înmagazinare din România surplus de gaze naturale achiziționate de către furnizori la preț redus reglementat de 150 lei/MWh, în raport cu cererea casnică pe care achizițiile la acest preț sunt menite, prin lege, să o asigure, iar furnizorii ar dori să poată vinde aceste cantități excedentare clienților industriali, legea interzicându-le în prezent acest lucru, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piață

Potrivit surselor citate, furnizorii de gaze au solicitat autorităților modificarea legislației în așa fel încât dacă, după trecerea iernii, vor rămâne în depozite gaze luate la preț de 150 lei/MWh nelivrate populației și CET-urilor, aceste cantități în exces să poată fi vândute consumatorilor industriali, cu condiția ca necesarul integral de gaze al casnicilor să fie asigurat în continuare, în permanență, din gazele cumpărate de la producători la preț reglementat.

VIDEO Primul camion de asfalt pe lotul 3 al Autostrăzii Bucureștiului. Amenințări însă cu rezilierea CITEȘTE ȘI VIDEO Primul camion de asfalt pe lotul 3 al Autostrăzii Bucureștiului. Amenințări însă cu rezilierea

O astfel de liberalizare a destinației unei părți din gazele vândute angro de producători către furnizori la preț reglementat este avută în vedere pentru a fi implementată de la 1 martie anul viitor, însă momentan nu a fost luată nici o decizie. A fost schițat și un draft de modificare a normelor legale în acest sens.

Problema unei astfel de modificări a legislației este că ar putea fi considerată părtinitoare și anticoncurențială. Unele companii consumatoare, care ar beneficia astfel de gaze mai ieftine, ar fi privilegiate în comparație cu altele, care nu ar beneficia. Prețul reglementat de achiziție de 150 lei/MWh, care le-ar permite furnizorilor să vândă mai ieftin consumatorilor industriali gazele cumpărate în aceste condiții reglementate de la producători, poate fi considerat o formă de ajutor de stat″, au spus sursele Profit.ro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
spot
pzu
intraday
reducere consum gaze naturale
preț reglementat gaze naturale
consumatori industriali gaze naturale