Compania canadiană Blockchain Power Trust a obținut primele monede virtuale la ferma de minerit din România, alimentată cu energia produsă de parcul eolian Dorobanțu, recent achiziționat de la OMV Petrom.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
La începutul anului, Blockchain Power Trust (fosta Transeastern Power Trust) a finalizat preluarea parcului Dorobanțu și a decis să își schimbe modelul de afaceri, trecând de la o companie de utilități la o operațiune de minerit criptomonede integrată pe verticală.
Compania a achiziționat în acest sens peste 1.500 de sisteme pentru mineritul criptomonedelor, cu o putere agregată de procesare de 21,7 PH/s (pentahash/s, sau 21,7 cvadrilioane de calcule/s), “producția” de monede virtuale fiind demarată la finele primului trimestru.
CITEȘTE ȘI Avertisment: Pe teritoriul României sunt instalate tot mai multe servere pentru minarea de criptomonede, cu un impact major pe creșterea consumului de energie electricăAstfel, în perioada martie-iunie, Blockchain Power Trust a minat 21 de monede bitcoin la ferma industrială de la Dorobanțu, potrivit companiei.
Mineritul de criptomonede este procesul prin care sunt generate noi monede digitale pe piață. Procesul presupune folosirea puterii de calcul a sistemelor PC și tehnologii software dedicate și implică un consum ridicat de energie electrică. Potrivit Morgan Stanley, cererea de energie venită numai din partea criptomonedei pionier bitcoin va reprezenta 0,6% din consumul mondial de energie electrică în 2018, fiind echivalentă cu consumul de electricitate al Argentinei.
Pe viitor, Blockchain Power Trust vizează o putere totală de procesare de peste 90 PH/s la ferma din România, costurile cu echipamentele necesare fiind așteptate să depășească 20 milioane de dolari.
Pe lângă parcul eoalian de la Dorobanțu, care are o capacitate de 45 MW, compania canadiană deține și operează pe piața românească mai multe instalații producătoare de energie electrică din surse regenerabile.
În trimestrul al doilea, canadienii au produs 34.771 MWh de energie electrică, cu 38% mai mult raportat la perioada similară din 2017, însă sub cantitatea de energie produsă în primul trimestru, de 45.353 MWh.
Blockchain Power Trust a fost fondată la Toronto în 2014, an în care a intrat pe piața românească prin achiziția a 11 microhidrocentrale cu o capacitate instalată totală de 5,1 MW, din cadrul proiectelor Rott, Zagra și Suha, unul dintre vânzători fiind compania Romenergo.