Cale deschisă pentru exporturile de petrol ale Iranului

Cale deschisă pentru exporturile de petrol ale Iranului
scris 16 ian 2016

Astăzi ar putea fi ziua în care Iranul să primească pașaportul pentru exporturi, după ce ieri țara a primit un raport favorabil din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

La acest sfârșit de săptămână ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif, secretarul de stat al SUA John Kerry și Frederica Mogherini, șefa diplomației Uniunii Europene, ar urma să anunțe la Viena ridicarea sancțiunilor impuse Iranului, transmite Reuters, citând un raport al Departamentului de Stat american.

Acordul este semnat în contextul în care ieri s-a întocmit un raport favorabil al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), instituție cu sediul la Viena care urmărește din partea Organizației Națiunilor Unite respectarea înțelegerilor de neproliferare nucleară. Potrivit rezoluțiilor agenției, programul nuclear iranian este unul exclusiv de natură pașnică.

Potrivit unor surse din capitala Austriei, aproape toate prevederile acordului au fost deja stabilite și anunțul de ridicare a sancțiunilor va da cale da cale liberă exporturilor iraniene de țiței.

Intrarea în piață a petrolului iranian creează premisele unor prețuri coborâte ale "aurului negru", în condițiile în care Arabia Saudită nu va fi dispusă să renunțe la cota ei de piață, spun analiștii. Acesta este și contextul în care ieri cotațiile internaționale ale petrolului au coborât sub nivelul de 30 dolari pe baril, un nou minim al ultimilor 12 ani.

Declinul prețurilor țițeiului început în vara anului 2014 s-a accelerat imediat după anunțarea perspectivei ridicării sancțiunilor asupra Iranului, în urma unor înțelegeri asupra cărora, pe data de 14 iulie 2015, au căzut țara care a făcut obiectul sancțiunilor și marile puteri.

Urmărește-ne și pe Google News

Unde va merge petrolul iranian

Cotația a coborât atunci sub reperul de 50 dolari pe baril, într-o piață care deja avea un excendent de 2,5 milioane barili pe zi. Exporturile Iranului, țară care stă pe zăcăminte descoperite de 157,8 miliarde barili de țiței, ar urma să se realizeze mai degrabă către Asia decât spre Europa, unde a pierdut cotă de piață în ultimii zece ani în fața Rusiei, Arabiei Saudite și Irakului. Ținta predilectă pentru suplimentarea livrărilor ar urma să fie tot țările cu care a păstrat relații comerciale: Coreea de Sud, China, Japonia, India, Turcia și Taiwan.

Chiar și dacă sancțiunile vor fi ridicate în acest sfârșit de săptămână, punerea la punct a contractelor de furnizare și a infrastructurii de transport va mai lua deva timp. Încă de la anunțul primei înțelegeri vara trecută, analiștii atrăgeau atenția că livrările se vor realiza la nivelurile preconizate abia în a doua jumătate a anului 2016. "Nu va fi un șuvoi mare de petrol care va lovi piața, iar procesul va fi mult mai gradual decât oamenii se așteaptă", declara atunci pentru CNBC Neil Atkinson, șef al departamentului de analiză al brokerului de shipping Lloyd's List Intelligence.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
nuclear
energie
iran
sua