Aprecierea dolarului ar putea ieftini barilul de petrol la 20 de dolari

scris 12 ian 2016

Petrolul, atât Brent-ul, cât și West Texas Intermediate (WTI), a coborât în apropierea pragului de 30 de dolari pe baril în această dimineață pe piețele asiatice, confirmând cele mai negre scenarii ale analiștilor, care văd cotațiile “aurului negru” la 20 de dolari pe baril în viitorul apropiat.

Marți dimineață, cele două tipuri de petrol, cele mai importante la nivel global se depreciaseră cu aproximativ 2,5% sau 0,81 dolari, ajungând la un nivel de 30,74 dolari pe baril (Brent-ul) , respectiv 30,6 dolari pe baril (WTI). De la începutul anului, cotațiile ambelor tipuri de țiței s-au micșorat cu peste 15%.

Urmărește-ne și pe Google News

Reuniune de urgență a OPEC?

Scăderea barilului de petrol sub nivelul de 30 de dolari ar putea determina convocarea unei reuniuni de urgență a membrilor cartelului statelor exportatoare de petrol (OPEC), potrivit Reuters, care citează ministerul nigerian al energiei. Potrivit acestuia, “chiar și actualul nivel al prețului petrolului justifică o astfel de întâlnire. Obiectivele acesteia ar fi revizuirea actualei politici OPEC și analiza oportunității modificării strategiei cartelului”.

Nu fundamentele sunt responsabile pentru deprecierea actuală

La numai câteva zile de la analiza Goldman Sachs, care avertiza asupra posibilității ca petrolul să atingă un nivel de 20 de dolari pe baril, o altă importantă bancă de investiții, Morgan Stanley, susține același lucru, însă invocând cu totul și cu totul alte motive.

Dacă cei de la Goldman Sachs invocau raportul dintre cerere și ofertă, nivelul anemic al cererii în raport cu supraproducția și cantitățile de petrol stocate la nivel global, analiștii Morgan Stanley susțin că actualul trend descendent este susținut nu de fundamente, ci de aprecierea dolarului.

Aprecierea dolarului ar putea ieftini barilul de petrol la 20 de dolari

O apreciere a dolarului cu 5% antrenează o depreciere a petrolului cu 10-25%

Piața petrolului este dolarizată, orice apreciere a monedei americane conducând la mișcări contrare din partea țițeiului.

Potrivit Morgan Stanley, petrolul s-ar putea deprecia cu 10-25% dacă dolarul se va aprecia cu 5 puncte procentuale. În opinia analiștilor, dezechilibrul dintre cerere și ofertă ar fi putut conduce la o reducere a prețului petrolului undeva la 55-60 de dolari pe baril, însă deprecierea de la 55 la 30 de dolari este cauzată, în principal, de mișcarea de apreciere a monedei americane din ultima parte a anului trecut.

“Dată fiind actuala tendință de apreciere a dolarului, un preț al barilului de 20-25 dolari este un scenariu posibil, în principal ca urmare a evoluției cursului de schimb. Dolarul american și factorii care nu sunt fundamentali pe piață (fondurile speculative - n.r.) sunt elementele care continuă să dicteze trendul descendent al petrolului”, este concluzia analiștilor de la Morgan Stanley, citați de Bloomberg.

Deprecierea yuan-ului cu 15% va conduce la o apreciere a dolarului cu 3,2%

Aceștia susțin că turbulențele de pe piața chineză au afectat prețul petrolului, însă nu fundamentele, cum consideră majoritatea specialiștilor, care fac trimitere la reducerea cererii de petrol din China, cel mai mare importator la nivel global. Analiștii băncii americane susțin că o posibilă depreciere a yuan-ului cu 15% ar conduce la o apreciere a dolarului cu 3,2%, ceea ce ar putea trimite barilul de petrol în regiunea de 20-25 dolari. În plus, consideră Morgan Stanley, dacă și celelalte monede vor avea o evoluție similară, aprecierea dolarului și deprecierea petrolului ar putea fi o amploare și mai mare.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
morgan stanley
pret
petrol
brent
wti
depreciere
apreciere