Rusia - primul mare producător de petrol care anticipează o reducere a exporturilor în 2016

Rusia - primul mare producător de petrol care anticipează o reducere a exporturilor în 2016

Sursa: transneft.ru

scris 15 ian 2016

În avalanșa de anunțuri de majorare a producției de petrol, în pofida prețului extrem de redus al aurului negru, a apărut și primul mare producător, Rusia, care anticipează o reducere a exporturilor de țiței. Dacă membrii OPEC Arabia Saudită, Irakul, Liban și Iranul au anunțat că intenționează să se lupte în continuare între ei pentru cote de piață, companiile ruse par a adopta o poziție mai realistă, anticipând că, la actualele prețuri, probabil că producția de petrol se va reduce, ceea ce va cauza o scădere a exporturilor cu 6,4%.

Estimările aparțin companiei publice care deține monopolul pe transportul aurului negru în Rusia, Transneft. Aceasta a anunțat că companiile producătoare de țiței au depus cereri pentru rezervarea unei capacități totale de export de 215 milioane de tone pentru 2016, în scădere cu 6,4% față de 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Russia Today, care citează cotidianul Vedomosti, situația este opusă celei înregistrate anul trecut, când companiile au solicitat o capacitate de transport mai mare cu 7% față de cea rezervată în 2014.

Prin sistemul de conducte Transneft este transportat aproximativ 90% din petrolul exportat de Rusia.

“Este greu de spus de ce s-au micșorat rezervările. Nu există încă niciun motiv serios pentru reducerea producției de petrol în Rusia”, susține directorul departamentului pe petrol și gaze al Ernst & Young din Moscova, Denis Borisov.

Saudiții vor să recucerească Europa

2015 a fost un an în care competiția pe piața europeană s-a intensificat. Saudi Aramco, compania de stat de petrol și gaze a Arabiei Saudite, a micșorat prețurile și a început să livreze petrol pe piața poloneză, tradițional un client al Moscovei. Acesta ar putea fi primul pas pe care Arabia Saudită l-a făcut pentru reocuparea pieței europene, pe care a pierdut-o în ultimele trei decenii. În 1986, saudiții exportau 34% din petrolul produs în Europa Occidentală. Acest procent a scăzut la 18%, în 1990, și la 10% în 2010.

Interesant este că atât ministrul rus al energiei, Alexander Novak, cât și CEO celei mai importante companii petroliere ruse, Rosneft, au exclus orice reducere a producției. Ambii susțin că Rusia și companiile sale nu-și permit o reducere a cotelor de piață deținute în prezent.

Cu toate acestea, experții ruși susțin că scăderea capacităților de export rezervate ar putea indica o scădere a producției, ca urmare a prețului extrem de scăzut al petrolului.

Producție record în decembrie, la nivelul celei de pe vremea URSS

În decembrie, pentru prima dată după destrămarea fostei URSS, producția de gaze condensate și țiței a Rusiei a atins nivelul record de 10,82 milioane barili pe zi (bpd), depășind cu 0,4% precedentul record, stabilit în noiembrie.

Conform datelor preliminare ale Ministerului Energiei de la Moscova, producția pe ansamblul anului trecut a crescut cu 1,4%, depășind 534 de milioane de tone metrice, sau aproape 10,72 milioane barili pe zi.

Producătorii de țiței din Rusia stabilesc noi recorduri după destrămarea fostei URSS, pe fondul declinului prețurilor și al sancțiunilor occidentale care au redus accesul Moscovei la tehnologie și finanțare externă. Companiile au făcut eforturi să extragă mai mult țiței din zăcămintele vechi din vestul Siberiei și au reușit să deschidă câteva noi proiecte.

Rusia trebuie să-și refacă bugetul

În cazul în care exportul de petrol al Rusiei se va diminua cu 6,4%, Guvernul rus va trebui să-și refacă bugetul pe 2016, nu numai în sensul revizuirii prețului de 50 de dolari pe baril pe care acesta a fost construit (așa cum deja a anunțat că intenționează), ci să-și diminueze veniturile publice și ca urmare a reducerii cantităților exportate, nu numai a prețului. De altfel, Kremlinul efectuează teste de stres care iau în calcul prețuri ale petrolului de 25, 35, respectiv 45 de dolari pe baril. Potrivit actualului buget, în cazul în care cotația medie a barilului de țiței ar fi de 50 de dolari, Guvernul se așteaptă ca economia Rusiei să iasă din recesiune și să avanseze cu 0,7% în 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol export
rusia
razboi
cota de piață