Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a avertizat cu privire la posibile deficite de energie în iarna viitoare, deoarece volumul de gaze naturale lichefiate (GNL) care va ajunge pe piață va fi relativ puțin pe piață, în timp ce consumul Chinei va crește în acest an, transmite Reuters.
Guvernele europene au luat multe decizii corecte în ultimul an pentru a asigura aprovizionarea cu energie, cum ar fi construirea mai multor terminale GNL pentru a înlocui livrările de gaze rusești prin conducte, a declarat Birol pentru Reuters, în marja Conferinței anuale de securitate de la München, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dar au avut și noroc, a spus el, cu o iarnă blândă care a redus cererea, în timp ce slăbiciunea economică din China a dus la prima scădere a consumului de acolo din ultimii 40 de ani.
"Pentru iarna aceasta este corect să spunem că am scăpat. Dacă nu sunt surprize de ultimă oră, ar trebui să trecem... poate cu niște vânătăi pe ici pe colo", a spus Birol.
”Dar întrebarea este... ce se va întâmpla iarna viitoare?”
În acest an sunt așteptate încă 23 de miliarde de metri cubi (bcm) de GNL, a spus Birol, adăugând că, chiar și cu o mică creștere a producției economice, pe măsură ce restricțiile pandemiei se ușurează, China ar înghiți probabil 80% din gazele suplimentare.
”Chiar dacă avem suficiente terminale de import de GNL, s-ar putea să nu fie suficiente gaze de importat și, prin urmare, nu va fi ușor iarna viitoare pentru Europa”, a spus el, menționând că probabil că acest lucru ar crește din nou prețurile.
”Nu este corect să fim relaxați, nu este corect să sărbătorim acum”.
Chiar și cu un impuls reînnoit de a dezvolta noi zăcăminte de gaze, ar trebui să treacă ani înainte ca acestea să vină în funcțiune, a spus el. Prin urmare, gospodăriile și firmele trebuie să continue eforturile de reducere a consumului de gaze, în timp ce producția de energie regenerabilă trebuie să se extindă mai rapid, a spus el.
Klaus Mueller, șeful agenției germane pentru rețele, care reglementează piețele de gaze și energie electrică, a spus duminică, într-un interviu pentru Deutschlandfunk, că nu poate exclude posibile deficite de gaze în iarna viitoare, mai ales că Germania va trebui să umple depozitele fără gaze rusești.
”O putem gestiona, dar va trebui să facem cu adevărat un efort mare”, a spus el, adăugând că ar fi bine să nu lăsăm nivelurile de stocare să scadă prea mult sub actualul 71,52%.
În interviu, Birol a avertizat, de asemenea, țările care au decis să renunțe treptat la energia nucleară să reconsidere dacă acesta este cel mai bun moment pentru a face acest lucru, spunând că extinderea temporară a funcționării ultimelor centrale nucleare ale Germaniei până în aprilie, de exemplu, a fost un pas în direcția bună.
”Avem nevoie de toate sursele de energie care să ne ajute pentru iarna viitoare”, a spus el.