Gigantul energetic Uniper, salvat de statul german, anticipează că va reveni pe profit în 2023

Gigantul energetic Uniper, salvat de statul german, anticipează că va reveni pe profit în 2023
scris 19 feb 2023

Compania germană de tranzacții cu energie Uniper se așteaptă să revină la profitabilitate acest an, de la o pierdere netă record de 19,1 miliarde de euro (20,3 miliarde de dolari) în 2022, deși impactul războiului din Ucraina asupra prețurilor gazelor, care determină costurile sale de achiziție, ar putea persista până în 2024, a spus aceasta, citată de Reuters, preluată de News.ro.

Uniper este cea mai mare victimă corporativă a crizei energetice din Europa de până acum și a fost naționalizată anul trecut pentru a preveni prăbușirea acesteia din cauza costului înlocuirii volumelor de gaze rusești, când fostul furnizor principal Gazprom a încetat livrările.

Urmărește-ne și pe Google News
SUA avertizează că China și-ar putea spori sprijinul militar pentru Rusia în Ucraina. Oficial, Beijingul spune că va propune un plan de pace și a numit conflictul ″război″ CITEȘTE ȘI SUA avertizează că China și-ar putea spori sprijinul militar pentru Rusia în Ucraina. Oficial, Beijingul spune că va propune un plan de pace și a numit conflictul ″război″

Compania a primit 19,5 miliarde de euro din fonduri guvernamentale - 13,5 miliarde de capitaluri proprii și 6 miliarde de euro împrumuturi de la banca de stat KfW - iar directorul financiar Tiina Tuomela a spus că nu este clar dacă va fi nevoie de o suplimentare.

”Asta depinde în totalitate de evoluția prețului gazelor, așa că, dacă va fi nevoie, vom obține capitalul propriu”, a spus Tuomela, adăugând că, dacă prețurile vor rămâne mai mici, Uniper ar putea evita să acceseze cele 19,5 miliarde de euro din capitalurile guvernamentale încă disponibile.

VIDEO Estonia comandă o ″cantitate istorică″ de drone sinucigașe. România n-a reușit să cumpere CITEȘTE ȘI VIDEO Estonia comandă o ″cantitate istorică″ de drone sinucigașe. România n-a reușit să cumpere

Prețul gazelor olandeze pentru livrare într-o lună a scăzut la aproximativ 52 de euro pe megawat oră, comparativ cu nivelurile record de peste 340 de euro de la apogeul crizei aprovizionării. în august anul trecut.

Dar chiar și acum, prețul este de două ori și jumătate mai mare față de nivelul de puțin sub 20 de euro în urmă cu doi ani, iar Tuomela a spus că pierderile de gaze legate de Rusia ar putea continua până la sfârșitul anului 2024.

Inițial, costurile de salvare ale Uniper, inclusiv capitaluri proprii și împrumuturi, au fost estimate la peste 50 de miliarde de euro.

ANALIZĂ Un an de război în Ucraina și spectrul conflictului nuclear CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Un an de război în Ucraina și spectrul conflictului nuclear

Compania a declarat că se așteaptă ca atât profitul operațional ajustat (EBIT), cât și profitul net ajustat să se îmbunătățească în 2023.

În 2022, compania a înregistrat o pierdere EBIT ajustată de 10,9 miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari) și o pierdere netă ajustată de 7,4 miliarde de euro.

Pe o bază neajustată, pierderea sa netă a fost de 19,1 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniper pierderi
uniper bailout germania
scumpire gaze
criza energetica