Arabia Saudită și Rusia au convenit să păstreze producția de petrol redusă. Prețurile cresc

Arabia Saudită și Rusia au convenit să păstreze producția de petrol redusă. Prețurile cresc
scris 5 sep 2023

Prețul petrolului Brent a urcat la 90 de dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie, după ce Arabia Saudită și Rusia și-au prelungit, din nou, angajamentele voluntare de reducere a producției, privând piața globală de un volum combinat de 1,2 milioane de barili de țiței pe zi până la finele anului.

Arabia Saudită a extins perioada de reducere unilaterală a producției naționale cu încă trei luni, până la sfârșitul lunii decembrie. Măsura va menține producția la aproximativ 9 milioane de barili pe zi, cel mai scăzut nivel din ultimii ani, potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

Cel mai mare producător de petrol a anunțat o reducere a producției proprii cu 1 milion de barili pentru luna iulie, perioadă prelungită ulterior până la finele lunii septembrie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ România a preluat operarea întregului sistem de transport al gazelor din Republica Moldova CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a preluat operarea întregului sistem de transport al gazelor din Republica Moldova

Rusia a extins, de asemenea, reducerile voluntare până la sfârșitul anului, "pentru a menține stabilitatea și echilibrul" pe piețele petroliere, a declarat vicepremierul Alexander Novak, citat de Reuters.

Moscova anunțase anterior că își va reduce exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi în septembrie, precum și o reducere a producției cu 500.000 de barili pe zi (echivalentul a circa 5% din totalul producției) până la finele anului viitor.

Cotațiile petrolului au trecut pe creștere în urma informațiilor, petrolul Brent urcând peste pragul de 90 de dolari/baril pentru prima dată din luna noiembrie.

În jurul orei 17:20 (ora României), petrolul Brent se tranzacționa la 90,16 dolari/baril, în urcare cu 1,3% față de referința de luni. Țițeiul WTI, de referință pe piața americană, consemna un avans de 1,7%, până la 87,04 dolari/baril.

Prețurile petrolului au crescut cu circa 10% de la începutul anului, în principal pe fondul reducerilor voluntare anunțate de Arabia Saudită și Rusia, pe lângă reducerile agreate la nivelul alianței OPEC+.

Revenirea cotațiilor pentru una dintre cele mai importante materii prime din lume ar putea complica sarcina cu care se confruntă principalii bancheri centrali, deoarece ar putea da un nou impuls presiunilor inflaționiste, chiar în momentul în care aceștia încearcă să stabilească dacă politica monetară a fost suficient de agresivă pentru a frâna inflația.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cotatii titei
preturi petrol
reduceri productie arabia saudita
rusia
productie petrol rusia