ANRE condiționează racordarea prosumatorilor la rețeaua electrică de instalarea unui al doilea contor

ANRE condiționează racordarea prosumatorilor la rețeaua electrică de instalarea unui al doilea contor
scris 11 mar 2024

ANRE condiționează racordarea prosumatorilor la rețeaua de energie electrică de instalarea unui contor suplimentar față de cel instalat la limita proprietății, iar în acest fel reglementatorul irosește 100 milioane de euro, avertizează Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE).

"Până la data publicării acestui comunicat, ANRE nu a răspuns oficial care este rostul acestui contor suplimentar. Având în vedere că prin art. 21 Alin.3 din OUG163 a fost creat cadrul legat pentru taxarea autoconsumului este simplu de anticipat că acest contor suplimentar va fi folosit pentru impunerea "taxei pe soare". "Taxa pe soare" este o posibilitate legală, strecurată abil în legislația românească prin art. 21 Alin.3 din OUG163, de a taxa energia electrică produsă de prosumatori și consumată direct de aceștia. Este o taxa pe autoconsum. Această taxă nu are legătură cu excesul de energie electrică pe care prosumatorii îl injectează în rețea". Costul total pentru instalarea unui contor, care include echipamentul și manopera, este de aproximativ 450 euro. În România avem aproximativ 120.000 de prosumatori, ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 54.000.000 euro pentru instalarea unor contoare inutile. Estimările pentru anul 2024 sunt de peste 100.000 de noi prosumatori (doar prin programul Casa Verde 2023 ar trebui să avem aproximativ 90.000 de prosumatori) pentru care se vor consuma încă aproximativ 50.000.000 euro pentru contoare suplimentare", se arată într-un comunicat al asociației.

Urmărește-ne și pe Google News
Directorul general al OpenAI, Sam Altman, va reveni în consiliul de administrație al producătorului ChatGPT împreună cu trei noi directori CITEȘTE ȘI Directorul general al OpenAI, Sam Altman, va reveni în consiliul de administrație al producătorului ChatGPT împreună cu trei noi directori

Potrivit sursei citate, "după aproape două luni de abordare a acestei taxe la toate nivelurile de decizie din Romania, APCE constată o reziliență deosebită a tuturor autorităților de a elimina acel articol "otrăvit" din legislația românească, cu toate că le-am demonstrat că această taxă poate fi eliminată fără riscul de a încălca Directivele Europene", scrie Adevărul.

În viziunea reprezentanților APCE, declarația președintelui ANRE, George Niculescu, conform căruia "prețul acestui contor este suportat de operatorii de distribuție, singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul fiind cutia de distribuție în care se va monta acest contor", nu face altceva decât să arate că "ascunde faptul că în realitate costurile pentru aceste contoare inutile sunt suportate de toți prosumatorii și consumatorii de energie electrică din România".

"Operatorii de distribuție plătesc aceste contoare folosind exclusiv bani din facturile de energie electrică plătite de toți românii. Într-o perioadă în care România are nevoie de investiții în infrastructura de distribuție, ANRE dă ordine pentru contoare inutile în valoare de peste 100.000.000 euro. Am constatat cu surprindere că ANRE a eșuat în a explica motivul pentru care instalează un contor suplimentar pentru autoconsum în cazul prosumatorilor. Nu există un precedent în Europa. Toți prosumatorii din Europa au un singur contor", notează asociația de profil.

APCE menționează că, pe data de 28 februarie 2024, a sesizat în scris ANRE pentru a informa exact despre Ordinul ANRE emis, prin care Operatorii de Distribuție ar fi obligați să monteze astfel de contoare pentru taxarea autoconsumului.

"Cu ocazia Eufores Green Deal Romania, organizat la Palatul Parlamentului, cei cinci reprezentanți ai Comisiei Europene prezenți acolo, fiind întrebați de către APCE despre montajul unui al doilea contor pentru prosumatorii din țările lor din Europa, au ridicat mirați ușor din umeri. Ministerului Energiei, la întâlnirea noastră din 13.02.2023, i s-au prezentat motivele pentru care taxa pe soare este o clauza de tip "poate" și că abrogarea articolului 21 Alin.3 din OUG 163 este în acord cu legislația europeană. În Parlamentul României există două inițiative de eliminare a "taxei pe soare" și ambele sunt ținute "la sertar" de către puterea politică actuală", subliniază reprezentanții asociației.

APCE estimează că o contorizare inutilă și imorală a prosumatorilor din România va costa (pentru prosumatorii racordați până astăzi și pentru cei din 2024) aproximativ 100 de milioane de euro.

În context, Asociația solicită abrogarea articolului 21 Alin.3 din OUG163 (taxa pe soare), precum și eliminarea Ordinului ANRE care obligă montarea unui contor suplimentar pentru prosumatori. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
rețea electrică