AIE: Piața globală a petrolului riscă să se "înece“ din cauza stocurilor care continuă să se acumuleze

AIE: Piața globală a petrolului riscă să se "înece“ din cauza stocurilor care continuă să se acumuleze
scris 19 ian 2016

Piața globală a petrolului riscă să “se înece“ din cauza stocurilor care continuă să se acumuleze, iar cererea în scădere și reluarea exporturilor din Iran vor pune presiune suplimentară asupra cotațiilor aurului negru, aflate deja la minimul ultimilor peste 12 ani, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

“Chiar dacă ritmul constituirii de noi stocuri va încetini în a doua jumătate a anului, pe fondul reducerii producției în statele din afara OPEC, dacă nu se schimbă ceva, piața petrolului s-ar putea îneca din cauza surplusului. Prețurile ar putea coborî și mai mult“, se arată în raportul AIE pentru luna ianuarie, citat de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

Cotațiile internaționale ale petrolului au scăzut cu peste 20% de la începutul anului, coborând sub pragul de 28 dolari/baril pentru prima dată din noiembrie 2003, în condițiile în care investitorii anticipează menținerea și chiar majorarea surplusului din piețe odată cu reluarea exporturilor din Iran. Reducerea cererii de petrol în China, cel mai mare importator de petrol din lume, va contribui la creșterea stocurilor.

Premieră: Un sortiment de petrol este cotat la un preț negativ, -0,5 $/baril CITEȘTE ȘI Premieră: Un sortiment de petrol este cotat la un preț negativ, -0,5 $/baril

În timp ce statele din afara OPEC ar putea să își reducă în prima jumătate a acestui an producția zilnică cu circa 600.000 barili, revenirea Iranului pe piețe va anula practic scăderea la nivelul stocurilor, astfel că IEA anticipează un surplus de aproximativ 1,5 milioane barili/zi, similar celui înregistrat în ultima parte a anului trecut.

Agenția estimează că cererea mondială de petrol va scădea în 2016 cu 1,3%, de la 1,7 milioane barili/zi anul trecut la 1,2 milioane barili/zi, pe fondul temperaturilor peste media obișnuită din această iarnă și al dificultăților financiare cu care se confruntă producătorii de materii prime.

viewscnt
Afla mai multe despre
aie
agentia internationala pentru energie
petrol
previziuni
cerere
stocuri