Există toate șansele ca anul viitor în România să se lucreze pe 250-300 km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare, iar până în 2024 pot fi finalizați 700 km de autostradă și 300 km de drum expres, a declarat joi ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, în cadrul videoconferinței “RoInvest”, organizată de Agenția de presă News.ro.
”Pe analiza noastră, am preluat anul trecut mandatul de ministru și aveam în implementare aproximativ 150 de km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare. În acest moment, avem peste 250 km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare în lucru. Așadar, am dat ordine de începere pentru încă aproximativ 110 km de autostrăzi și drum expres în România. De asemenea, am semnat contracte de proiectare și execuție - practic suntem în etapa ireversibilă după toate etapele de contestații - pentru încă 250 km de autostradă și anul viitor avem toate șansele ca în România să se lucreze pe 250-300 km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare. Am dat în trafic cei 21 km de autostradă dintre Lugoj-Deva, lotul 3, cel care l-am preluat muzeu în aer liber, după o lună și jumătate, la sfârșitul lunii decembrie l-am dat în trafic, cu restricții de viteză și de tonaj. Am dat în trafic 25 de km din Autostrada Transilvania, Iernut - Chețani, respectiv Biharia-Borș, și până la sfârșitul anului ne propunem să finalizăm tronsonul 1 din Autostrada Sebeș-Turda, ne propunem să finalizăm sectorul de autostradă dintre Râșnov și Cristian, ne propunem să finalizăm varianta de ocolire Bacău, tronsonul celor 17 km în regim de autostradă. Acestea sunt obiectivele până la sfârșitul anului”, a declarat ministrul Bode, scrie News.ro.
Pentru următorii patru ani, spune el, pe infrastructura rutieră sunt în derulare proiecte importante.
”Noi considerăm că 700 km de autostradă și 300 km de drum expres pot fi finalizați. Mă refer la, când vorbesc de autostrăzi, vorbesc de Sibiu- Pitești, Lotul 1 și Lotul 5, Sibiu-Boița, respectiv Curtea de Argeș - Pitești, mă refer și la finalizarea Autostrăzii Lugoj - Deva cu cei 13 km lipsă din sectorul 2, mă refer la Autostrada Transilvania integral, cu excepția tronsonului care cuprinde și Tunelul Meseș, între Poarta Sălajului și Nușfalău. Mă refer la Autostrada A7, care va lega Ploiești de Siret, sunt 340 km, patru loturi pot fi finalizate în următorii patru ani, cu excepția Pașcani-Suceava, Suceava-Siret, cele două loturi care sunt acum în proiectare și mă refer la Autostrada A0, de nord și de sud a Bucureștiului. Sunt 700 de km de autostradă, unele tronsoane aflate în lucru, altele vor intra în lucru în perioada următoare. Dar cert este că pot fi finalizate, conform contractelor, până în 2024”, a precizat oficialul.
La categoria drumuri expres, este vorba despre Craiova-Pitești, 120 km, Brăila-Galați, Focșani-Brăila și Buzău-Brăila, sunt aproximativ 300 km de drumuri expres ce pot fi finalizate în următorii patru ani.
”În ceea ce privește infrastructura feroviară, pe Coridorul Principal, avem în lucru mai multe tronsoane de cale ferată modernizată la 160 km pe oră, și aproximativ 140 km de cale ferată pot fi finalizați până în 2024. Și într-un stadiu foarte avansat și alte sectoare dintre Brașov și Sighișoara, pentru care am semnat contractul în urmă cu câteva săptămâni”, a adăugat ministrul Transporturilor.
El a precizat că investițiile în infrastructură reprezintă coloana vertebrală pe care se va ridica economia României.
”Partea cea mai importantă a Planului Național de Relansare Economică este partea de infrastructură de trasport. Am venit și am spus care ne sunt prioritățile. Acest plan reprezintă o viziune strategică pentru următorii zece ani, indiferent cine va guverna România”, a mai spus Bode.