Sonda euro-americană Solar Orbiter a decolat din Florida către Soare, cu scopul de a studia în următorul deceniu furtunile încărcate de particule care pot provoca pene de curent pe Terra, informează AFP.
Sonda Agenției spațiale europene (ESA) a fost lansată cu succes la ora 23.03 (04.03 GMT) de la baza Cape Canaveral din Florida, lansată de o rachetă americană în cadrul parteneriatului cu NASA, scrie News.ro
La bordul său se află zece instrumente științifice (209 kilograme) pentru o misiune de 1,5 miliarde de euro.
"Totul s-a desfășurat cu bine, cele două panouri solare, necesare schimbării bateriilor, au fost dislocate după 75 de minute de la decolare", a declarat pentru AFP Jane Lefort, responsabil cu operațiunile științifice ale sondei.
După o trecere prin orbita lui Venus, apoi prin cea a lui Mercur, satelitul, a cărui viteză maximă va atinge 245.000 de km/h, se va apropia la 42 de milioane de kilometri de Soare, adică la mai puțin de o treime din distanța Soare-Pământ.
Sonda va fi cea mai apropiată de Soare la fiecare șase luni, la doar 42 de milioane de kilometri, adică mai aproape de Soare decât Mercur. Ea este protejată de un scut termic, căci temperatura va fi în jur de 600 grade Celcius.
Obiectivul principal al misiunii: "să înțelegem cum creează și controlează Soarele heliosfera", materia care înconjoară întreg sistemul solar, a rezumat Anne Pacros, responsabil al misiunii și reprezentant al ESA.
Călătoria sondei va dura doi ani, iar misiunea sa științifică - între cinci și nouă ani.