VIDEO Noile sisteme de asistență în siguranța automobilelor, testate de EuroNCAP. Tesla Model 3, rezultate dezamăgitoare

VIDEO Noile sisteme de asistență în siguranța automobilelor, testate de EuroNCAP. Tesla Model 3, rezultate dezamăgitoare
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 9 oct 2020

EuroNCAP a publicat rezultatele testelor de siguranță pentru sistemele de asistență, în acest sezon, 2020, cu cele mai bune vehicule testate la acest capitol. Testele cuprind două mari zone de interes: competență în asistență și backup de siguranță.

EuroNCAP a extins campania de testare a sistemelor de asistență a vehiculelor, inițiată în 2018, cu un sistem mult mai bine structurat de scor, pentru o informare mai eficientă a clienților noilor mașini introduse pe piață. Primele sisteme testate în 2018, denumite Highway Assist, ofereau asistență în privința controlului longitudinal (viteză și distanța față de vehiculul din față) și lateral (menținerea benzii). Testele se bazau pe protocoalele  folosite pentru frânarea de urgență (AEB), ulterior fiind introduse noi scenarii de testare, din ce în ce mai provocatoare pentru vehiculele testate. La momentul introducerii testelor de asistență, concluziile inginerilor EuroNCAP au fost că acest tip de tehnologie este departe de a se transforma într-un sistem de conducere autonomă și avea nevoie de vigilența șoferului, pentru a prelua în orice moment controlul vehiculului.

Urmărește-ne și pe Google News

Testele pentru 2020 folosesc noi protocoale de testare în două arii de interes: Prima este competența în asistență, care face o medie între așa-numitul driver engagement și asistența vehiculului. A doua este „safety backup”, adică asigurarea unor sisteme de redundanță care să ofere o acoperire în cazul în care eșuează prima intervenție a șoferului. Aici intră frânarea de urgență, care asigură practic frânarea atunci când șoferul nu reușește să opreasăc mașina la timp. Sistemul de scoring ia în calcul aceste sisteme astfel încât fiecare dintre ele să fie bine cotate. Balansul pe care îl urmărește testul urmărește ca performanța într-o zonă de interes să fie însoțită de performanță și în cealaltă zonă. La scorul final este adăugat cel mai slab scor dintre cele două.

Cea mai bine cotată mașină dintre cele testate în 2020 este BMW Serie 3, care a obținut scorul „Foarte bine”, un scor bazat pe 82 de puncte în competență în asistență și 90% la Safety backup. Scorul cuprinde scor maxim la „System failure”, 20 din 25 la „intervenții neresponsive ale șoferului” și 45 din 50 la „evitarea coliziunii”.

SUV-ul Ford EcoSport, fabricat la Craiova, va primi o nouă versiune, Active, cu trăsături off-road CITEȘTE ȘI SUV-ul Ford EcoSport, fabricat la Craiova, va primi o nouă versiune, Active, cu trăsături off-road

Pe locurile următoare, tot cu „Foarte bine”, se găsesc Mercedes Benz GLE (85% competență în asistență și 89% safety backup) și Audi Q8 (78% competență în asistență și 84% backup assist). O treaptă mai jos, cu scor „Bun”, se află Ford Kuga, cu 66% la asistență și 86% la backup, dar cu un scor foarte bun la evitarea coliziunilor, 41,6%.

La nivelul „Moderat” se găsește Nissan Juke (sistemul ProPilot), cu 52% la asistență și 72% la backup, apoi, pe un loc dezamăgitor, Tesla Model 3, cu doar 36% la competență în asistență și 95% la backup de siguranță, cu cel mai mare scor la evitarea coliziunilor, apoi Volvo V60, 71% la asistență și 50% la backup, surprinzător pentru o marcă ce și-a făcut o reputație din sistemele sale de asistență. În fine, Volkswagen Passan, tot cu „Moderat”, cu 76% la asistență și 61% la sisteme de backup.

La ultimul nivel, „Entry”, între vehiculele testate în acest an, se regăsesc două modele, Peugeot 2008, cu 61% la asistență și 40% la backup, și Renault Clio, cu scoruri de 62% și, respectiv, 43%. De remarcat că o parte din tehnologiile de asistență de pe Clio se regăsesc și pe noile generații Dacia Sandero și Logan.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroncap
teste siguranta
franare de urgenta