Tesla suspendă extinderea fabricii din Europa, după o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice. „Nu vom cheltui miliarde dacă piața nu cere asta!”

Tesla suspendă extinderea fabricii din Europa, după o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice. „Nu vom cheltui miliarde dacă piața nu cere asta!”
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 6 aug 2024

Tesla nu renunță la extinderea fabricii de automobile din Grunheide, Germania, din apropiere de Berlin, dar amână momentul din cauza situația proaste de pe piața de mașini electrice.

Directorul fabricii Tesla din Germania, Andre Thierig, a declarat presei germane că așteaptă revenirea pieței de mașini electrice pentru a putea relua procedurile de extindere a uzinei. Tesla s-a confruntat în ultimul an cu o mulțime de obstacole, de la întârzieri de documentații, până la proteste și chiar oprirea producției.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Statul român bifează un record - Cel mai lung Drum Expres licitat într-un singur lot CITEȘTE ȘI FOTO Statul român bifează un record - Cel mai lung Drum Expres licitat într-un singur lot
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Thierig spune că nu se pune problema ca extinderea să nu aibă loc, dar momentul va fi decis doar atunci când condițiile pieței vor fi favorabile. Procedurile au nevoie, însă, de timp, pentru ca lucrările propriu-zise să poată începe.

„Anticipăm cu fermitate că piața va reîncepe să crească. Este cu siguranță o chestiune de cât de repede și în ce moment”, a transmis șeful uzinei Tesla, care a ținut să sublinieze: „Nu vom cheltui câteva miliarde pentru extinderea fabricii fără ca semnalele să fie foarte clare că și piața cere acest lucru”. El a spus că uzina funcționează în continuare în trei schimburi, cinci zile pe săptămână.

Piața de mașini electrice are o scădere importantă în acest an, în Germania, din cauza eliminării subvenției acordate de stat. În prima jumătate de an, numărul de mașini electrice înmatriculate a scăzut cu 17%, adică cu 36.000 de vehicule în minus, comparativ cu anul trecut.

VW a redus puternic capacitatea de producție în Germania. Au fost eliminate schimburile de noapte în toate fabricile CITEȘTE ȘI VW a redus puternic capacitatea de producție în Germania. Au fost eliminate schimburile de noapte în toate fabricile

Tesla are una dintre cele mai mari scăderi din piață, cu -41% după primele șapte luni, la un volum de numai 23.719 autoturisme vândute, față de cele aproape 40.000 pe care le vindea în urmă cu un an. Model Y, mașina care este produsă în uzina din apropiere de Berlin, este principalul motiv al scăderii, având peste 40% declin, cu 11.000 de mașini mai puține decât în urmă cu un an.

Directorul uzinei Tesla din Grunheide a mai declarat că planurile făcute la începutul anului au fost mult mai optimiste, de aceea fabrica a fost nevoită să elimine 400 de locuri de muncă, din cele aproape 12.000. Thierig a explicat că totul s-a desfășurat fără incidente, deoarece oamenii au primit despăgubiri „atractive” odată cu concedierea.

Extinderea fabricii Tesla din Europa va aduce o creștere a producției la 250.000 de unități anual.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla uzina berlin
tesla model y