Comisia Europeană va prezenta luna viitoare un set de reguli pentru reluarea în siguranță a călătoriilor aeriene atunci când se vor încheia măsurile de izolare adoptate pentru combaterea răspândirii coronavirusului, inclusiv distanțarea socială pe aeroporturi și avioane, în timp ce unele companii aeriene americane iau propriile lor măsuri de protecție, transmite Reuters.
Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat miercuri că măsurile luate în considerare ar include purtarea de măști și dezinfectarea avioanelor și a aeroporturilor, scrie News.ro
"Toate acestea ar trebui să facă parte din recomandări și, probabil, până la jumătatea lunii mai vom putea propune această strategie la care lucrăm", a scris Vălean pe Twitter.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Kilometrajul mașinilor second-hand aduse în România este falsificat în medie cu 59.000 de kmAceastă inițiativă a apărut în timp ce discuțiile se intensifică în Statele Unite, cea mai aglomerată piață aeriană internă din lume, cu privire la modul de aplicare a regulilor privind distanțarea socială și echipamentele de protecție necesare pentru călătoriile aeriene.
Nu este clar dacă Administrația Federală pentru Aviație (FAA) din SUA are autoritatea de a obliga pasagerii sau echipajele de zbor să își acopere fețele în avioane.
Săptămâna trecută, administratorul FAA, Steve Dickson, a spus unui sindicat al piloților că agenția și Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din SUA planifică să actualizeze îndrumările pentru echipajele companiilor aerien, pe fondul îngrijorării piloților, dar că autoritățile de reglementare nu impun noi cerințe de siguranță.
Unele companii aeriene americane au pus în aplicare propriile măsuri, inclusiv blocarea scaunelor mijlocii, întreruperea modernizărilor automate și schimbarea procedurilor de îmbarcare.
Delta Air Lines a avertizat, miercuri, în privința reluării prea rapide a călătoriilor aeriene, care ar depinde în cele din urmă de senzația de siguranță avută de pasageri.
Delta încurajează, de asemenea, pasagerii și angajații să poarte echipament de protecție, a menționat directorul general al Delta, Ed Bastian, menționând că cel puțin 80% dintre clienții companiei poartă acum măști faciale atunci când călătoresc.
În Canada, autoritățile de reglementare au început să solicite pasagerilor, începând de luni, să poarte o mască non-medicală sau să își acopere fața în timpul procesului de îmbarcare și al zborurilor.
În Europa, Michael O’Leary, directorul general al Ryanair, a afirmat că propunerile ca avioanele să zboare cu scaune din mijloc goale, după ridicarea restricțiilor, sunt ”nebunești”, el spunând că vor fi ”ineficiente”, precum și prea costisitoare.
În schimb, compania susține introducerea verificării obligatorii a temperaturii pasagerilor și purtarea obligatorie a măștilor pentru pasageri și echipaj.
Companiile aeriene și-au exprimat îngrijorarea că măsurile de încetinire a răspândirii pandemiei ar putea afecta rentabilitatea mult timp după încheierea restricțiilor de călătorie. Asociația Internațională a Transporturilor Aeriane (IATA) a estimat că criza ar putea costa companiile aeriene 314 miliarde de dolari.
Vălean a declarat că este imposibil de spus când vor fi reluate cursele aeriene, dar că se așteaptă ca măsurile de distanțare socială să rămână în vigoare atâta timp cât nu există un tratament pentru COVID-19 sau un vaccin.