Compania aeriană low-cost Ryanair a câștigat miercuri două victorii importante în lupta sa împotriva ajutoarelor de stat în valoare de miliarde de euro acordate companiilor aeriene rivale, în condițiile în care Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat două decizii ale Comisiei, prin care fuseseră aprobate astfel de ajutoare, informează Reuters.
Cu toate acestea, având în vedere efectele deosebit de prejudiciabile ale pandemiei asupra economiilor, Tribunalul a decis să suspende efectele anulării până la adoptarea unei noi decizii de către Comisia Europeană, scrie Agerpres.
"Tribunalul anulează decizia Comisiei prin care aceasta aprobă ajutorul financiar acordat de Olanda companiei aeriene KLM în contextul pandemiei de Covid-19, pentru insuficiența motivării", a informat Tribunalul General al Uniunii Europene.
De asemenea, judecătorii de la Tribunalul General au anulat și decizia Comisiei prin care aceasta declara compatibil cu piața internă ajutorul acordat de Portugalia operatorului aerian TAP, "întrucât este motivată insuficient".
Anul trecut, Executivul comunitar a aprobat un ajutor financiar în valoare de 3,4 miliarde de euro acordat de statul olandez companiei aeriene olandeze KLM, precum și un împrumut de 1,2 miliarde de euro acordat de Guvernul portughez operatorului Transportes Aereos Portugueses (TAP).
"Aprobarea de către Comisia Europeană a ajutoarelor de stat acordate Air France-KLM și TAP a contravenit principiilor fundamentale ale justiției europene și a dat înapoi procesul de liberalizare a transportului aerian, prin recompensarea ineficienței și încurajarea competiției incorecte", a apreciat Ryanair, după anunțarea deciziei Tribunalului.
Tot miercuri însă, același Tribunal General a respins o contestație formulată de Ryanair față de decizia Comisiei Europene de a aproba un fond de 10 miliarde de euro pus la punct de autoritățile spaniole destinat sprijinirii companiilor strategice care întâmpină dificultăți.
"Fondul de sprijin pentru solvabilitatea întreprinderilor strategice spaniole care întâmpină dificultăți temporare ca urmare a pandemiei de Covid-19 este conform cu dreptul Uniunii. Măsura în cauză, destinată adoptării de măsuri de recapitalizare și dotată cu un buget de 10 miliarde de euro, constituie o schemă de ajutor de stat, dar este proporțională și nediscriminatorie", a decis Tribunalul.
CITEȘTE ȘI Niciun dosar aprobat în programul Rabla. Ministru - "Sistemul este unul birocratic, așa l-am găsit.". Și nici nu l-a schimbatGuvernele din întreaga lume au injectat miliarde de euro în companiile din industria transportului aerian, un sector afectat puternic de restricțiile și carantinele impuse în contextul pandemiei de Covid-19.
Luna trecută, Tribunalul General al UE a susținut deciziile Comisiei care a aprobat sprijinul acordat companiilor SAS și Finnair, iar în luna februarie judecătorii au aprobat ajutoarele de stat pentru rivalii Air France și SAS.