Citroen a lansat oficial noua generație C4, care revoluționează segmentul compact european, prin introducerea unui crossover ca model mainstream. Mașina se remarcă printr-un design de tip coupe, implementat pe o caroserie ușor ridicată, specifică SUV-urilor.
Vincent Cobee, CEO-ul brandului Citroen, alături de designerul Pierre Leclercq și alți oficiali, au prezentat la Paris noul C4, modelul compact al mărcii franceze care a ajuns la a treia generație. Lansarea a avut loc în cadrul unui eveniment live, care a înlocuit vechile lansări fastuoase, cu sute de jurnaliști. De altfel, Arnaud Belloni, șeful de marketing al Citroen, a spus că e posibil ca lansările ample, cu prezența fizică a jurnaliștilor, să nu mai aibă loc niciodată. “Citroen, ca de obicei, a o criză și o transformă într-o oportunitate, cu ajutorul inovațiilor”, au spus șefii companiei.
Citroen a făcut un pas uriaș cu noul C4, un pas care amintește de pasul Nissan, făcut în urmă cu 14 ani, cu modelul Qashqai, care la acel moment a fost prezentat ca oferta mărcii pentru segmentul compact european. Modelul japonezilor s-a dovedit a fi un succes uriaș, chiar dacă între timp s-a transformat într-un SUV de clasă medie. Realitatea este că europenii doresc SUV-uri și crossovere, iar oficialii Citroen au explicat acest lucru prin dorința oamenilor de a conduce mașini cu o poziție mai ridicată la volan, cu un interior flexibil și în același timp cu un design atractiv.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, Citroen C4 aduce și propulsia electrică în acest segment, în care doar VW Golf a mai făcut-o, temporar, până la lansarea lui ID.3, și aceiași japonezi, cu Nissan Leaf. “Pentru că putem și pentru că trebuie”, acesta a fost răspunsul dat de Cobee la întrebarea de ce a primit noul C4 motorizarea electrică 100%, dat fiind faptul că majoritatea mărcilor oferă propulsia electrică pe modele mai scumpe. Iar șeful Citroen mizează pe un succes major al acestei propulsii, despre care spune că “vom fi unul dintre lideri”, cu 10% și poate chiar 20% din piața de electrice în anumite țări.
Pentru a putea dezvolta versiuni cu toate tipurile de propulsie, Citroen a utilizat noua platformă CMP a grupului, o platformă multienergie, similară cu cele folosite de BMW. Celelalte mărci europene au optat pentru dezvoltarea de platforme separate pentru propulsia electrică, o alegere mai costisitoare, dar cu avantaje pe termen lung.
Din punct de vedere al producției, noul C4 va lua locul lui C4 Cactus, un model mult mai mic, dar cu suficient succes. El era produs în Madrid, Spania, acolo unde va intra în producție noul C4 din această vară.
Motorizările non-electrice anunțate vor fi propusloare cunoscute din grupul PSA, cu combinații ale celor 3 motoare pe benzină (PureTech 100 cu cutie manuală, PureTech 130, de asemena cutie manuală, dar și automată, PureTech 155 cu cutie automată), dar și două motorizări diesel (BlueHDi 110 cu cutie manuală și BlueHDi 130 cu cutie automată).
Specificații Citroen C4
Lungime : 4 360 mm
Lățime : 1 800 mm
Înălțime : 1 525 mm
Ampatament : 2 670 mm
Diametru bracaj: 10,9 m
Gardă la sol: 156 mm
Portbagaj: 380/1250 litri
Citroen ë-C4 - 100% ëlectric :
Putere : 136 ch (100 kW)
Baterie: 400 V Li-Ion 50 kWh
Cuplu maximCouple : 260 Nm
Autonomie : 350 km
Viteză max : 150 km/h
Accelerație 0-100 km/h : 9,7 s
Încărcare : - 100kW - 80% - 30 min (10 kW/min)
- Wall Box 32 A : 5 h (trifazic cu charger de 11 kW) - 7 h 30 (monofazic)
- Priză casnică : 15 h - 24 h