Departamentul Muncii al SUA a dat în judecată Hyundai Motor pentru utilizarea ilegală a muncii copiilor în Alabama

Departamentul Muncii al SUA a dat în judecată Hyundai Motor pentru utilizarea ilegală a muncii copiilor în Alabama
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2024

Departamentul Muncii al SUA a dat în judecată gigantul auto sud-coreean Hyundai Motor, o fabrică de piese auto și un recrutor de forță de muncă, pentru utilizarea ilegală a muncii copiilor în Alabama, transmite Reuters.

Plângerea, depusă săptămâna trecută la Tribunalul Districtual al Statelor Unite din Montgomery, Alabama, a solicitat, de asemenea, un ordin prin care să ceară companiilor să renunțe la orice profit legat de utilizarea muncii copiilor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Elon Musk, chemat în judecată pentru acuzații de insider trading CITEȘTE ȘI Elon Musk, chemat în judecată pentru acuzații de insider trading
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Reuters a relatat în 2022 că copii, unii de până la 12 ani, lucrau pentru o filială a Hyundai și, în alte părți, la furnizori ai companiei din statul Alabama, din sudul SUA.

Dosarul Departamentului Muncii a numit trei companii drept inculpate pentru angajarea unui copil de 13 ani: Hyundai Motor Manufacturing Alabama LLC; SMART Alabama LLC, o companie de piese auto; și Best Practice Service LLC, o firmă de recrutare de personal.

Divizia de salarii și ore muncite a Departamentului a descoperit că copilul a lucrat până la 60 de ore pe săptămână pe o linie de asamblare a SMART, care operează mașini care transformă tablă în componente ale caroseriei auto.

Uzina SMART furnizează piese către Hyundai Motor Manufacturing Alabama, care asamblează mașini populare precum Hyundai Santa Fe, Tucson și Santa Cruz.

Potrivit plângerii Departamentului Muncii, SMART a informat firma de angajare că ”doi angajați suplimentari nu au fost bineveniți să reină la unitate din cauza aspectului lor și a altor caracteristici fizice, care sugerează că sunt și minori”.

”Companiile nu pot scăpa de răspundere acuzând furnizorii sau companiile de angajare pentru folosirea muncii copiilor, atunci când de fapt sunt chiar angajatori”, a declarat avocatul Departamerntului Muncii Seema Nanda, într-un comunicat de presă.

O investigație a Reuters a dezvăluit angajarea pe scară largă și ilegală a copiilor migranți în fabricile din Alabama care furnizează piese atât Hyundai, cât și brandului soră Kia.

Reuters a aflat despre lucrătorii minori de la furnizorul Hyundai SMART, în Luverne, Alabama, în urma scurtei dispariții, în februarie 2022, a unui copil migrant din Guatemala din casa familiei ei din Alabama. Fata de 13 ani și cei doi frați ai săi, în vârstă de 12 și 15 ani la acea vreme, lucrau cu toții la fabrică în 2022 și nu mergeau la școală, potrivit unor persoane familiarizate cu locul de muncă.

La acea vreme, SMART era o filială a Hyundai.

Mondelez a reluat fabricarea biscuiților Oreo în Ucraina, după repararea unei fabrici distruse de război CITEȘTE ȘI Mondelez a reluat fabricarea biscuiților Oreo în Ucraina, după repararea unei fabrici distruse de război

Departamentul Muncii a spus că, la momentul presupuselor încălcări, operațiunile SMART erau ”atât de integrate” cu principala fabrică de producție a Hyundai din Montgomery, încât ”cele două companii erau un singur angajator în scopuri de răspundere” conform legislației muncii din SUA. Și că împreună cu firma de angajare, cele trei firme l-au ”angajat în comun” pe minor.

Hyundai, într-o declarație trimisă prin e-mail, a spus că compania nu mai deține nicio proprietate asupra SMART.

Dosarul judiciar a spus că SMART și-a schimbat numele în ITAC Alabama în 2023.

Purtătorul de cuvânt al Hyundai, Michael Stewart, a declarat că compania ”a lucrat timp de mai multe luni pentru a investiga în detaliu această problemă și a luat măsuri de remediere imediate și extinse” și a prezentat aceste informații Departamentului Muncii pentru a încerca să rezolve problema. De asemenea, Hyundai le-a cerut furnizorilor săi din Alabama să efectueze audituri independente ale forței de muncă, a spus Stewart.

Departamentul Muncii încearcă să aplice ”o teorie juridică fără precedent care ar trage în mod nedrept Hyundai la răspundere pentru acțiunile furnizorilor săi și ar crea un precedent îngrijorător pentru alte companii și producători de automobile”, a spus Stewart.

Furnizorul de piese și firma de personal nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Articolele Reuters din 2022 au ajutat la salvarea mai multor copii dintr-o fabrică și au stimulat cel puțin 10 investigații statale sau federale și au fost urmate de alte examinări mass-media cu privire la problema muncii copiilor în SUA.

Departamentul Muncii din SUA spune că a înregistrat o creștere a încălcărilor legii privind munca copiilor și a investigat cazuri care implică 5.792 de copii la nivel național, inclusiv sute angajați în ocupații periculoase în anul fiscal 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
alabama
hyundai motor