Avertisment: Iran Air ar putea fi interzisă în Europa

Avertisment: Iran Air ar putea fi interzisă în Europa
scris 16 mar 2024

Națiunile din G7 sunt pregătite să răspundă cu noi sancțiuni severe, care ar putea include interzicerea zborurilor companiei Iran Air către Europa, dacă Iranul continuă cu transferul de rachete balistice cu rază scurtă în Rusia, a declarat un înalt oficial american, citat de Reuters.

Oficialul a comentat în timp ce Statele Unite s-au alăturat celor șase aliați ai săi din G7, emițând o declarație care avertizează Iranul să nu trimită rachete în Rusia, pentru că altfel se va confrunta cu consecințe, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Contract semnat pentru un nou tronson din Autostrada Transilvania. Contracte anterioare - reziliate repetat din cauza incapacității constructorilor de a finaliza lucrările CITEȘTE ȘI Contract semnat pentru un nou tronson din Autostrada Transilvania. Contracte anterioare - reziliate repetat din cauza incapacității constructorilor de a finaliza lucrările

”Dacă Iranul va continua cu furnizarea de rachete balistice sau tehnologie aferentă Rusiei, suntem pregătiți să răspundem rapid și într-o manieră coordonată, inclusiv cu măsuri noi și semnificative împotriva Iranului”, se arată în declarația G7.

Statele Unite au fost din ce în ce mai agresive în a răspunde la ceea ce Washingtonul consideră comportament beligerant al Iranului, cum ar fi sprijinul său pentru milițiile susținute de Iran din regiune care lansează atacuri asupra bazelor americane și presupusa piratare a infrastructurii americane de către Teheran.

Mișcarea G7 a venit ca urmare a unui articol al Reuters care spunea că Teheranul a furnizat Rusiei un număr mare de rachete balistice sol-sol puternice pentru a fi utilizate în invazia sa din Ucraina.

Înaltul oficial american, vorbind sub condiția anonimatului, a spus că o opțiune luată în considerare de G7 ”ar avea efectul de a pune capăt zborurilor Iran Air, transportatorul său emblematic deținut de stat, către Europa."

Iran Air transportă pasageri din Iran către mai multe orașe din Europa.

Oficialul a spus că, deși Statele Unite nu au putut confirma că transferul a avut deja loc, așa cum a relatat Reuters, în mod clar a existat un efort al Teheranului de a avansa negocierile cu Moscova privind rachetele.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri reporterilor la Viena: ”Cu privire la chestiunea rachetelor iraniene către Rusia pentru a fi folosite în Ucraina... am trimis mesaje foarte clare Iranului să nu o facă”.

STB a decis să cumpere 40 de tramvaie noi de la Electroputere VFU Pașcani. Vehiculele vor fi modele cu podea complet coborâtă CITEȘTE ȘI STB a decis să cumpere 40 de tramvaie noi de la Electroputere VFU Pașcani. Vehiculele vor fi modele cu podea complet coborâtă

El a adăugat: ”Acesta a fost subiectul unei conversații considerabile între o serie de țări din Europa și Statele Unite și cred că îngrijorarea cu privire la această eventualitate și angajamentul de a o aborda, dacă este necesar, sunt foarte reale și foarte puternice."

Oficialii americani au purtat discuții indirecte cu oficiali iranieni în aceeași clădire din Oman la începutul acestui an, într-o conversație care a fost despre sprijinul Iranului pentru lansarea de atacuri de către gruparea Houthi în Marea Roșie, sprijinul său pentru proxy susținuți de Iran și alte comportamente destabilizatoare, a spus separat un oficial american.

Declarația G7 spune că trimiterea de rachete iraniene în Rusia ar reprezenta ”o escaladare materială substanțială a sprijinului său pentru războiul Rusiei în Ucraina, o agresiune care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a Cartei ONU”.

Restricțiile Consiliului de Securitate al ONU privind exporturile Iranului de rachete, drone și alte tehnologii au expirat în octombrie. Cu toate acestea, Statele Unite și Uniunea Europeană au păstrat sancțiunile asupra programului de rachete balistice al Iranului, pe fondul îngrijorărilor legate de exporturile de arme către reprezentanții săi din Orientul Mijlociu și către Rusia.

Rachetele balistice ar fi o nouă armă puternică pe care Rusia ar folosi-o în războiul din Ucraina.

Statele Unite au declarat că Iranul a furnizat deja Rusiei drone, bombe aeriene ghidate și muniție de artilerie, pe care Moscova le-a folosit pentru a ataca ținte ucrainene.

Washingtonul este în alertă maximă de un an cu privire la ceea ce a descris ca fiind un parteneriat de apărare ruso-iranian fără precedent, care va ajuta Moscova să-și prelungească războiul în Ucraina, precum și să reprezinte o amenințare pentru vecinii Iranului.

Grupul G7 al marilor democrații occidentale este în prezent prezidat de Italia și include, de asemenea, Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța și Canada.

Declarația a venit în timp ce Uniunea Europeană ia în considerare și măsuri împotriva Iranului pentru înarmarea Rusiei, a informat Reuters săptămâna aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran air
europa