Miniștrii responsabili cu Pescuitul din cele 27 de state membre UE au aprobat cotele de pescuit în Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Mediterană și Marea Neagră pentru 2023, precum și pentru anumite stocuri de specii de adâncime pentru 2023 și 2024, informează AFP.
În Marea Neagră, "capturile totale admisibile" (TAC) și cotele tranzitorii existente pentru calcan vor fi reportate pentru 2023. În plus, s-a convenit ca UE să reporteze cota neutilizată de calcan a UE de 22,5 de tone din 2021 în 2023, astfel cum s-a stabilit în cadrul planului multianual revizuit de gestionare pentru această specie. Cotele la șprot vor rămâne la nivelul din 2022, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Acesta este cel mai bun rezultat pe care l-am putea obține pentru a asigura continuitatea flotelor noastre de pescuit, fără a submina angajamentele noastre în materie de durabilitate. După cum am dovedit, Consiliul este hotărât să conserve și să refacă stocurile de pește la niveluri durabile și, în același timp, să protejeze viitorul comunităților care depind de pescuit", a declarat ministrul ceh al agriculturii, Zdenek Nekula.
În ansamblu, acordul include limite de captură, cunoscute și sub denumirea de "capturi totale admisibile" (TAC), pentru peste 200 de stocuri comerciale de pește. Peste 100 dintre aceste stocuri din Oceanul Atlantic și din Marea Nordului sunt gestionate în comun cu Regatul Unit. Întrucât discuțiile privind consultările bilaterale UE-Regatul Unit și UE-NO privind stocurile comune de pește sunt încă în curs, miniștrii au convenit asupra unor limite de captură provizorii pentru primele trei luni ale anului 2023, în așteptarea unui acord final. Aceste limite provizorii de captură includ o reportare temporară a posibilităților de pescuit existente pentru primele trei luni, cu un raport de 25% față de nivelurile TAC din acest an, pentru a acoperi primul trimestru al anului 2023. Pentru unele pescării în care pescuitul are loc în principal în prima parte a anului, acest caracter sezonier a fost luat în considerare.
Miniștrii au convenit asupra unei abordări similare pentru stocurile gestionate în comun cu Norvegia.
Stabilirea TAC și a cotelor este un exercițiu de gestionare anual și bienal în cazul speciilor de adâncime, fiind realizat de Consiliul Agricultură și Pescuit în decembrie. Miniștrii stabilesc limite de captură pentru stocurile comerciale de pește pentru anul următor, împreună cu cotele naționale pentru fiecare specie. Stocurile vizate sunt cele pe care UE le gestionează pe cont propriu, împreună cu țările vecine din afara UE sau prin acorduri încheiate în cadrul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului (ORGP).
Începând din 2020, după intrarea în vigoare a planului multianual pentru speciile demersale din vestul Mării Mediterane, posibilitățile de pescuit în Marea Mediterană și în Marea Neagră sunt dezbătute și la nivelul Consiliului. Acordul politic final se bazează pe o propunere inițială a Comisiei, care ține seama de cele mai bune avize științifice disponibile, de principalele obiective ale regulamentului de bază al politicii comune în domeniul pescuitului (PCP) și de diferitele planuri multianuale de gestionare în vigoare.
Regulamentele vor fi finalizate de experții juriști-lingviști ai Consiliului, după care vor fi adoptate formal de Consiliu cu ocazia unei reuniuni viitoare și se vor publica în Jurnalul Oficial.
Dispozițiile se vor aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2023.