Cu doar câteva săptămâni înainte de începutul recoltării portocalelor, cultivatorii de citrice spanioli sunt optimiști cu privire la obținerea unor prețuri bune, pe fondul lipsei de suc de portocale la nivel internațional. Seceta gravă din Brazilia, principalul exportator mondial de suc de portocale congelat a lăsat piața în deficit de produs, scrie agroinformacion.
În această situație, spaniolii la un preț rezonabil pentru portocalele destinate sucului, lucru care ar putea, la rândul său, să sprijine și prețurile pentru portocalele pentru consum, având în vedere că și costurile de producție ale citricelor au crescut semnificativ în ultimii ani, arată G4Food.ro.
Singura teamă a spaniolilor sunt importurile din țări din afara Uniunii Europene
Organizațiile agricole din țara iberică cer autorităților să se asigure că aceste așteptări nu vor fi afectate de importurile de portocale din țări terțe, unde condițiile de producție nu sunt aceleași ca în UE. Acest lucru înseamnă că și costurile de producție sunt mult mai mici decât în Spania. În același timp acestea nu respectă standardele impuse producătorilor europeni, în ceea ce privește utilizarea produselor fitosanitare și alte cerințe de mediu, printre alte inechități. Nu este rezonabil, susțin producătorii, nici pentru agricultori, nici pentru consumatorii europeni, să se permită importul de citrice care folosesc produse interzise în UE. Prin urmare, ar trebui să se impună un nivel de reziduuri 0 în toate cazurile. Cele mai reclamate sunt importurile din Maroc și Africa de Sud, dar și din alte țări africane.
Trebuie amintit că, în campania precedentă, prețurile au fost competitive în prima parte a sezonului, însă din februarie au scăzut brusc din cauza intrării pe piață a portocalelor din afara Uniunii Europene, în special din Egipt. „Acest fapt a fost una dintre principalele probleme în protestele agricultorilor din ultimele luni”, în Spania. A existat o creștere a exporturilor din țări terțe „fără reciprocitate din partea Uniunii Europene în materie de legislație muncii și sănătate”.