Ministrul de interne din Austria consideră că nu este încă momentul ca România și Bulgaria să intre deplin în Schengen

Ministrul de interne din Austria consideră că nu este încă momentul ca România și Bulgaria să intre deplin în Schengen
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:04

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a declarat, înaintea unei reuniuni cu omologii săi din UE, că nu a sosit încă momentul pentru admiterea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, dar există motive de optimism prudent.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a declarat Gerhard Karner, citat de Kurier.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Imaginile momentului în care o mașină \ CITEȘTE ȘI VIDEO Imaginile momentului în care o mașină "a zburat" de pe șosea căzând în Pasajul Lujerului
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Austria blochează în prezent admiterea deplină a Bulgariei și a României, care de la sfârșitul lunii martie sunt membre ale „Air Schengen”. Controalele la frontierele aeriene și maritime au fost astfel eliminate, dar nu și cele terestre, considerate cele mai importante.

Actualul comisar UE pentru afaceri interne, suedeza Ylva Johansson, și-a exprimat dorința de a asista la ridicarea controalelor la frontierele interne cu România și Bulgaria înainte de încheierea mandatului său. Este de așteptat ca aceasta să-i lase locul succesorului său desemnat, actualul ministru austriac de finanțe Magnus Brunner, în decembrie sau ianuarie, odată cu învestirea noii Comisii Europene, scrie News.ro.

„Am avut experiențe bune la frontierele aeriene și cred că este timpul să ridicăm controalele și la frontierele terestre”, a subliniat Johansson.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de asemenea în favoarea aderării depline a României și Bulgariei în Schengen.

Și ministrul maghiar de interne, Sándor Pintér, a cărui țară deține în prezent președinția Consiliului UE, s-a exprimat în favoarea aderării României și Bulgariei la Schengen până la sfârșitul anului. El urma să aibă joi și convorbiri bilaterale cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner.

Este necesară o nouă decizie a Consiliului JAI pentru a stabili data ridicării complete a controalelor la frontierele cu România și Bulgaria, dar o astfel de decizie nu este încă planificată pentru Consiliul JAI care are loc joi.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
austria