Reportaj BBC într-un sat din România: Lupii din UE nu mai beneficiază de protecție

Reportaj BBC într-un sat din România: Lupii din UE nu mai beneficiază de protecție
scris 4 dec 2024

Prima zăpadă a acestei ierni a căzut deja în Sânmartin, sat din Carpații Orientali ai României.

Ciobanul József Rácz și fiii săi cresc 500 de oi pe pășunile înalte de aici. Este o viață grea: atunci când nu se preocupă de mulsul oilor, pe care îl face de trei ori pe zi, se preocupă de protejarea lor de prădători, arată un reportaj BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Digi și-a lansat în Spania serviciul TV, atacând concurența cu un preț low-cost CITEȘTE ȘI FOTO Digi și-a lansat în Spania serviciul TV, atacând concurența cu un preț low-cost

În fiecare an, József pierde cinci sau șase oi din turmă din cauza unui lup sau a unui urs. Acesta este motivul pentru care crește 17 câini.

„Un câine bun este cel mai bun instrument pe care îl are un cioban, pentru a-și proteja turma noaptea, dar și ziua”, spune fermierul.

Marți, 45 de ani de protecție strictă a lupilor cenușii în Europa au luat sfârșit, după ce oficiali din domeniul conservării au adoptat măsuri ale UE de retrogradare a statutului protejat al animalului.

Vestea înseamnă că lupii cenușii vor fi mutați din anexa II (strict protejată) în anexa III (protejată) la Convenția de la Berna.

Acest lucru va elimina multe dintre măsurile de protecție care au permis animalelor să prospere în Europa și înseamnă că, de la începutul lunii martie a anului viitor, fiecare țară din UE va putea stabili o cotă anuală de lupi pe care să îi ucidă.

Comisia a susținut că numărul lupilor din UE aproape s-a dublat, de la 11.000 în 2012 la peste 20.000 în prezent, și că aceștia provoacă prea multe pagube animalelor.

Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a calificat decizia drept „extrem de dezamăgitoare”.

„Populațiile de lupi abia s-au refăcut după ce au dispărut în cea mai mare parte a Europei, iar slăbirea protecției lor ar putea pune în pericol această recuperare fragilă”, a afirmat WWF.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Horia Gustă, președintele AAF: Educația nu înseamnă reels-uri de 1-2 minute. Lucrurile importante și profunde se fac cu studiu și cu muncă, nu doar scrolând pe telefon la nesfârșit CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Horia Gustă, președintele AAF: Educația nu înseamnă reels-uri de 1-2 minute. Lucrurile importante și profunde se fac cu studiu și cu muncă, nu doar scrolând pe telefon la nesfârșit

Organizația a acuzat, de asemenea, Comisia că a acordat prioritate deciziilor politice în fața științei, afirmând că decizia a fost influențată de „motive personale, după ce poneiul președintei Comisiei Von der Leyen a fost ucis de un lup în 2022”.

Apărătorii vieții sălbatice au susținut că îmbunătățirea metodelor de protecție, inclusiv a câinilor dresați pentru oi, ar fi o soluție mai bună decât eliminarea măsurilor de protecție. Aceștia susțin că lupii țin în frâu numărul căprioarelor și al mistreților, care dăunează copacilor și culturilor. Lupii previn, de asemenea, răspândirea bolilor prin mâncatul animalelor bolnave.

În orașul Băile Tușnad, într-o vale din apropierea satului lui József, experții în viața sălbatică s-au întâlnit recent pentru a discuta despre carnivorele mari. Majoritatea, deși nu toți, se opun vânătorii de lupi și urși.

„Pesta porcină africană se răspândește în toată Europa„, a declarat Michal Haring, un biolog din Slovacia, «iar lupul este un »doctor” foarte bun pentru acest lucru, suprimând boala. Lupii nu o pot lua”.

Un alt argument împotriva împușcării lupilor este că aceștia vânează în haite de cinci până la opt, de obicei o pereche și puii lor. Dacă lupii mai în vârstă sunt împușcați, haita se fragmentează, ceea ce le îngreunează capturarea căprioarelor și a mistreților.

„Lupii individuali sunt mai predispuși să atace oi și alte animale domestice”, explică Haring.

Experții au indicat, de asemenea, un raport al UE din 2023, care afirmă că doar aproximativ 50.000 din cele 68 de milioane de oi și capre din Europa sunt ucise de lupi în fiecare an – 0,065% din numărul total – adăugând că impactul global al lupilor asupra animalelor din UE este „foarte mic”.

EXCLUSIV Amnistia fiscală: Peste 200.000 de firme și persoane au cerut amnistie. 100.000 de cereri - respinse, obligații de peste 4 miliarde lei - șterse. Cât a încasat statul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Amnistia fiscală: Peste 200.000 de firme și persoane au cerut amnistie. 100.000 de cereri - respinse, obligații de peste 4 miliarde lei - șterse. Cât a încasat statul

În plus, acesta spune că nu au existat atacuri fatale ale lupilor asupra oamenilor timp de 40 de ani.

„Dacă ne așteptăm ca țări precum India sau Indonezia să își protejeze tigrii”, spune Laurent Schley, șeful departamentului pentru viața sălbatică din cadrul guvernului luxemburghez, «iar africanii să protejeze leii și elefanții, atunci noi, ca europeni relativ bogați, ar trebui să fim dispuși să tolerăm câțiva lupi». Luxemburg este una dintre puținele țări vest-europene în care nu au fost încă observați lupi, însă Laurent Schley crede că este doar o chestiune de timp.

„Avem densități foarte mari de căprioare și mistreți, deci condițiile pentru lup există. Desigur, dacă lupii individuali sau haitele ar începe să ucidă prea multe animale sau ar manifesta agresivitate față de oameni, ar trebui să tragem linie. Siguranța oamenilor este întotdeauna pe primul loc.”

Dar, întors pe munte, József spune că lupii sunt periculoși pentru că „sunt animale inteligente”. El este în favoarea unor măsuri legale mai dure pentru a elimina prădătorii.

Urșii se apropie prin pădure, călcând pe crengi și alertându-i câinii, spune József: dacă pătrund în incinta de răchită în care turma sa rămâne noaptea, vor prinde doar un animal.

Protest la Vamă - Sindicatul Național Meridian a declanșat procedura conflictului de muncă CITEȘTE ȘI Protest la Vamă - Sindicatul Național Meridian a declanșat procedura conflictului de muncă

Totuși, dacă intră o haită de lupi, aceștia pot ucide zeci de oi deodată.

Anul trecut, câinele preferat al lui József, Moody, a fost ucis de lupi, în plină zi, în timp ce se deplasau de la o pășune la alta. Tot ce au găsit a fost blana lui însângerată.

Cu cât sunt mai mulți lupi, spune József, cu atât este mai probabil ca aceștia să îi ia oile.

Și este nevoie de mult timp pentru a dresa un câine bun.

viewscnt
Afla mai multe despre
bbc
lupi
oi