Producția de porumb a României s-ar putea reduce cu o cincime în acest an din cauza secetei, la 9 milioane tone

Producția de porumb a României s-ar putea reduce cu o cincime în acest an din cauza secetei, la 9 milioane tone
scris 9 oct 2015

Producția de porumb a României ar putea scădea cu 21% în acest an din cauza secetei, la aproximativ 9 milioane tone, de la peste 11 milioane tone anul trecut, în timp ce producția la nivelul regiunii Mării Negre se va reduce cu 9%, la 47 milioane tone, arată estimările analiștilor consultați de Reuters.

În 2014, statele din regiunea Mării Negre, respectiv România, Bulgaria, Ucraina și Rusia, au recoltat aproximativ 51,7 milioane tone de porumb.

Urmărește-ne și pe Google News

Declinul producției de porumb va determina scăderea exporturilor din regiune la 26 milioane tone, comparativ cu o cantitate de 29,6 milioane tone exportată anul trecut, potrivit firmei de consultanță în agricultură UkrAgroConsult.

Fermierii români au recoltat până în prezent aproape două treimi din suprafața de 2,7 milioane de hectare cultivată cu porumb, arată datelor neoficiale ale unei asociații de traderi de cereale citate de Reuters. Estimările asociației indică o producție totală de porumb de circa 9 milioane tone pentru acest an, în scădere cu o cincime de la 11,4 milioane tone în 2014.

Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei la culturile însămânțate în primăvară vor primi despăgubiri de la bugetul de stat, dar numai după ce vor fi finalizate evaluările făcute de comisiile constituite pe lângă prefecturi, a anunțat în august ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. Potrivit estimărilor ministerului, cele mai mari pierderi din cauza secetei au fost la culturile de porumb, floarea soarelui și soia.

În Ucraina, al patrulea cel mai mare producător de porumb la nivel mondial în 2014, cu o producție de 25,9 milioane tone, seceta a cauzat o scădere de 11,2% a recoltei din acest an, la 23 milioane tone.

"Vremea călduroasă și uscată din această vară a afectat negativ producța din mai multe regiuni ale țării. Fermierii ucrainieni vor obține o recoltă de porumb mai mică cu 2,9 milioane tone", se arată într-un raport al UkrAgroConsult.

De asemenea, producția de porumb din Bulgaria ar urma să scadă în acest an la aproximativ 2,5 milioane tone, de la 3,14 milioane tone în 2014.

"Vremea nu a fost foarte favorabilă în acest an, astfel că estimăm o recoltă de circa 2,5 milioane tone", a spus Angel Vukadinov, membru în consiliul de supraveghere al Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale din Bulgaria.

Potrivit ministerului bulgar al Agriculturii, fermierii bulgari au recoltat 1,1 milioane tone de porumb până în octombrie. Randamentul la hectar a fost cu 30% mai mic decât cel obținut anul trecut.

Pe de altă parte, Rusia estimează o producție record de 12 milioane tone de porumb în acest an, în principal datorită creșterii supraveței cultivate și a randamentelor mai mari pentru culturile din regiunile centrale, potrivit firmei de consultanță SovEcon.

În 2014, producția de porumb a Rusiei s-a situat la 11,3 milioane tone.

Fermierii ruși au recoltat deja 43% din suprafețele cultivate cu porumb, obținând o producție de 5,9 milioane tone, în urcare de la 5,8 milioane tone pentru aceeași supravață recoltată în 2014. Randamentul la hectar a fost de 5,04 tone, față de 4,61 tone anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
porumb
productie
recolta