Fermierii români primesc ajutor olandez pentru dezvoltarea producției de lapte

Fermierii români primesc ajutor olandez pentru dezvoltarea producției de lapte
scris 8 oct 2015

Olanda, al treilea producător de lapte din Uniunea Europeană, investește 1 milion de euro, în parteneriat cu câteva companii olandeze, pentru a le împărtăși fermierilor români din experiența lor. Proiectul a fost lansat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în prezența Ambasadorului Olandei la București, Stella Ronner-Grubacic, și a Secretarului de Stat, Daniel Botănoiu.

Ambasadorul Olandei în România a arătat, în cadrul discuțiilor, că Olanda a ajuns la o producție de lapte profitabilă numai printr-o strânsă cooperare dintre autorități, cercetare-educație-consultanță și principalele sectoare de producție – concretizată în platforme de colaborare. Prin transfer de cunoștințe, experții olandezi vor să încurajeze crearea clasei de mijloc a crescătorilor de vaci, capabilă să producă un lapte de calitate, la un preț competitiv, asigurând, în același timp, un trai bun familiilor lor. 

Urmărește-ne și pe Google News

"Practic, vorbim despre unelte concrete necesare pentru a transforma fermele într-unele prospere. Am încredere că toate acestea vor fi utile și vor duce la rezultate foarte bune", a spus Stella Ronner-Grubacic.

"Pentru cele mai multe dintre aceste ferme situația este foarte dificilă. Fiecare ar trebui să primească cunoștințele corecte pentru a-și dezvolta ferma, ceea ce înseamnă, în primul rând, un set de idei despre direcția pe care să o urmeze această dezvoltare", a declarat Wim Zaalmink, expert în sectorul de  lapte, de la Universitatea și Centrul de Cercetare Wageningen.

"Este vorba despre utilizarea și exploatarea eficientă a ceea ce există deja. Nu țintim o cantitate anume de lapte, ci un preț cât mai scăzut pentru producerea lui. Se poate ca 700 de litri de lapte să aducă mai mult profit decât o mie de litri", a adăugat Martin de Jong, coordonatorul proiectului.

La eveniment au fost prezenți și fermieri români, care au intrat în program. În total, vor beneficia de know-how olandez 100 de ferme de lapte din Transilvania.

"Sunt foarte bucuros că fac parte din acest proiect. Este o adevărată șansă, pentru mine și familia mea, de a dezvolta ferma și de a reuși să o transform într-o afacere de familie, care să fie moștenită de copiii mei", a spus un fermier din Bihor.

Anul trecut, la nivel mondial, existau 500 de milioane de ferme de familie, dintre care 12 milioane, în Europa. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lapte
investiii olanda
stella ronner-grubacic