Producția alimentară din România este în pericol din cauza secetei. „Este posibil să existe o creștere semnificativă a prețului produselor de bază, dar și al celor procesate.”

Producția alimentară din România este în pericol din cauza secetei. „Este posibil să existe o creștere semnificativă a prețului produselor de bază, dar și al celor procesate.”
scris 14 iul 2022

Carnea de porc, cerealele și mierea ar putea costa cu până la 40% mai mult decât anul trecut. Culturi în pericol, schimbări drastice în strategia și planificarea agricolă. Și în România seceta provoacă pagube enorme producției de alimente. Și încă o dată, experții dau vina pe lipsa precipitațiilor .

„Seceta a avut un impact atât asupra culturilor de toamnă, adică a grâului și orzului, cât și asupra rapiței, dar va avea repercusiuni și asupra culturilor de primăvară, în special porumbul și floarea soarelui”, spune Alina Crețu, directorul Asociației Producătorilor de Porumb din țară.

Urmărește-ne și pe Google News
Legătură confirmată între nitriți și riscul de cancer CITEȘTE ȘI Legătură confirmată între nitriți și riscul de cancer
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Este posibil să existe o creștere semnificativă a prețului produselor de bază, dar și al celor procesate”, arată o analiză a Euronews Italia preluată de Rador.

De asemenea, și carnea de porc s-ar putea scumpi. Fermierii nu și-au revenit încă din recenta creștere a prețurilor la energie iar în urmă cu cinci ani, pesta porcină a reprezentat o lovitură majoră pentru industrie.

„În România producem doar 20-25% din consumul național de carne de porc proaspătă. Suntem și mai îngrijorați pentru că de fiecare dată când apar urgențe de secetă, furajul se scumpește”, spune Ioan Ladosi, președintele Asociației Române producători de porci (Apcpr).

„Dacă nu reușim să acoperim costurile, multe firme vor da faliment”, spune Ladoși.

Nu numai carnea de porc, ci și floarea-soarelui suferă din cauza efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice.

„Seceta a făcut ravagii la culturile de floarea soarelui”, relatează un apicultor din județul Iași. „N-a mai plouat din luna mai, când oricum a plouat foarte puțin, poate cinci litri de apă pe metru pătrat”.

Riscul este atât de mare încât Administrația Națională a Apelor din România a definit ca fiind „necesară” o raționalizare a utilizării apei, evitând astfel udarea grădinilor și reumplerea piscinelor.

Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, încep să livreze energie CITEȘTE ȘI Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, încep să livreze energie

Chiar și acolo unde există surse locale de apă, acestea nu pot fi direcționate cu ușurință acolo unde sunt necesare.

Apa din rezervația Stânca-Costești, de exemplu, nu poate fi folosită în câmpurile agricole din jur din cauza inadecvării bazinelor intermediare, sau a operatorilor care gestionează canalele agricole.

În urmă cu o săptămană, ministrul mediului, Tanczos Barna a declarat că rezervoarele strategice ale României sunt pline în proporție de 68%, în timp ce, în prezent, 70% din țară suferă de secetă. Ministrul se teme că va fi necesară chiar și raționalizarea apei potabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
seceta