Administratorii piețelor din București vor rezerva minimum 75% din spațiile de vânzare pentru persoanele care dețin atestatul de producător agricol. Decizia va fi luată de Primăria Capitalei, dar șansele ca realii producători să aibă loc în piețe sunt reduse, deoarece intermediarii încă obțin ușor atestatul de producător în detrimentul țăranilor, obligați să-și vândă produsele acestor intermediari sau la poarta casei, la prețuri mult sub cele din piață.
Proiectul pregătit de către municipalitate stabilește că, în toate piețele agroalimentare din Capitală, spațiile rezervate producătorilor agricoli, persoane fizice deținătoare ale unui atestat de producător și ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obținute din gospodăria/ferma proprie, vor fi de minimum 75% din totalul spațiilor de vânzare existente.
Hotărârea va fi comunicată primăriilor din cele șase sectoare ale Bucureștiului.
Argumentul municipalității este unul nobil, și anume de a extinde accesul producătorilor în piețele din București și a "stimula relaționarea" dintre locuitorii orașului și producători.
Se vorbește și despre satisfacerea "nevoilor de încredere și gust" ale consumatorului bucureștean.
În realitate, atestatul de producător agricol este încă ușor obținut de către intermediari, care își fac astfel loc în piețe și vând mai scump mărfurile pe care le cumpără în prealabil de la adevărații fermieri, la un preț mult mai mic. Practica este favorizată de controale anemice ale autorităților și interese private.
În aceste condiții, hotărârea pregătită de municipalitate poate servi doar ca mesaj public.
Certificatul de producător agricol a fost înlocuit, din luna mai a acestui an, cu un atestat de producător, cuprinzând numele producătorului agricol, denumirea produselor, suprafața de teren exploatată, efectivele de animale deținute.
Atestatul este valabil un an calendaristic de la data emiterii și vizat semestrial de către primarului comunei, orașului, municipiului, sectorului municipiului București, după caz.
Documentul ar trebui eliberat, conform legii, doar după ce autoritățile verifică dacă suprafețele de teren și efectivele de animale invocate există cu adevărat. În practică, însă, a fost demonstrat, mediatic, că atestatul este eliberat intermediarilor din piețe chiar și pe baza unor date fictive.