Pestă Porcină Africană la o fermă Premium Porc. Peste 20.000 de porci vor fi eutanasiați

Pestă Porcină Africană la o fermă Premium Porc. Peste 20.000 de porci vor fi eutanasiați
scris 26 ian 2024

Peste 20.000 de porci vor fi eutanasiați la Golești, în urma unui focar de pestă porcină africană (PPA) izbucnit la cea mai mare societatea comercială de creștere a suinelor din județ, a informat Prefectura Vrancea.

„Am convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) pentru implementarea unor măsuri concrete vizând gestionarea focarului de PPA respectiv distrugerea prin metode alternative de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de porci și a altor materiale posibil contaminate din focarul aflat pe teritoriul localității Golești, la Societatea Premium Porc SRL – cod exploatație RO 1748339003. Vor fi eutanasiați circa 20.300 porci de diferite greutăți urmând a fi îngropați pe o proprietate a agentului economic respectând condițiile de mediu, sanitar veterinare și bineînțeles de biosecuritate”, a declarat prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
În Europa, seceta pedologică se află la cel mai scăzut nivel din 2018 CITEȘTE ȘI În Europa, seceta pedologică se află la cel mai scăzut nivel din 2018

Potrivit autorităților, în urma anchetei epidemiologice, s-a instituit o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri pe raza localităților Golești și Cerdac și s-a instituit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Slobozia Ciorăști, Jiliște, Armeni, Oreavu, Gugești, Popești, Urechești, Budești, Valea Cotești, Cotești, Goleștii de Sus, Blidari, Bonțești, Cârligele, Câmpineanca, Vâlcele, Focșani, Mândrești Moldova, Mândrești Munteni, Răstoaca, Milcovul și Gologanu.

Prefectul a făcut apel la crescătorii de suine, persoane fizice și juridice, pentru adoptarea măsurilor de protecție specifice și declararea eventualelor cazuri de animale bolnave.

„Fac apel către toți crescătorii de suine din județul Vrancea, agenți economici sau particulari, ca pentru a preveni răspândirea acestei infectări precum și eventuale pierderi financiare, să adopte următoarele măsuri de protecție și siguranță veterinară: toate porcinele se vor ține închise în proprietate fără acces la pășunat și bălți pentru a împiedica răspândirea bolii, în toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte din exploatația proprie, va fi anunțat fără întârziere medicul veterinar împuternicit”, a spus Halici.

Complexul de creștere a suinelor de la Golești este cel mai mare din județ ca număr de animale deținute și unul dintre cele mai mari din țară. Exploatația a mai fost afectată de PPA și în urmă cu circa doi ani, când au fost sacrificate circa 30.000 de animale.

Premium Porc Group operează în România din 2006.

viewscnt
Afla mai multe despre
pestă porcină
porci