Guvernul a aprobat două noi scheme de ajutor de stat, cu o finanțare cumulată de 72,4 milioane euro, pentru crescătorii de animale. O primă schemă de ajutor de stat este destinată susținerii creșterii porcilor și păsărilor, cu o finanțare de 56,3 milioane euro, iar o altă schemă este destinată susținerii creșterii vacilor, cu finanțare de 16,1 milioane euro. Executivul a decis și majorarea subvenției pentru motorina din agriocultură la 2 lei/litru.
”Adopăm azi noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceștia. După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectați grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe, plus sumeproporționale și crescătorilor de porci și păsări. Sunt bani necesaripentru a compensa creșterea prețurilor la furaje, combustibili, utilități și forță de muncă”, a anunțat premierul Ciolacu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Premierul a precizat că Guvernul va analiza azi și actualizarea subvenției pentru motorina folosită în agricultură în 2024.
”În acest an, vom ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total ca subvenție 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole”, a mai spus șeful Executivului.
Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin și avicol are drept scop compensarea pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică, gaze naturale și alți factori de producție în perioada 01 august 2022 – 31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Ajutorul de stat se acordă următorilor beneficiari:
a) crescători de suine persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și compeltările ulterioare, care au desfășurat activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023;
b) crescători de păsări persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și compeltările ulterioare, care au desfășurat activitate de de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor pentru carne sau ouă, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.
Criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească sunt următoarele:
a) să dețină exploatație autorizată sanitar - veterinar;
b) să fi desfășurat activitate de creștere și/sau reproducție a suinelor sau de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploatații autorizate sanitar - veterinar;
c) sa fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură;
d) să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.
Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducție, respectiv scroafe și scrofițe, 0,007 UVM pentru pui de carne și pui eclozionați, 0,03 pentru pui de curcă și pui eclozionați de curcă, respectiv 0,014 UVM pentru tineret de înlocuire și găini ouătoare, tineret de reproducție și găini rase grele.
Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.
Pentru ajutoarele destinate crescătorilor de păsări, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 151.934,3 mii lei, echivalentul sumei de 30,7 milioane euro, în timp ce pentru ajutoarele alocate crescătorilor de suine, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 126.694,4 mii lei, echivalentul sumei de 25,6 milioane euro.
CITEȘTE ȘI LEGE Nouă etichetă pentru produsele alimentare românești: De Origine România - DOR. Patru noi etichete, propuse doar în acest anSchema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și bubalinelor urmărește compensarea pierderilor din perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, generate de creșterea prețurilor la furaje, combustibil și alte costuri cu forța de muncă, sevicii veterinare, utilități, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Condițiile pe care trebuie să le respecte beneficiarii menționați anterior sunt:
- dețin bovine de carne și/sau bubaline, în exploatație cu cod ANSVSA, înscrise în BND la data de 31 martie 2023;
- să fie înregistrați în registrul unic de identificare și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură;
- să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile în baza Comunicării CE – Cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (2023/C 1188) publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 1188 din 21 noiembrie 2023;
- să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022;
- dețin, în ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii, a cel puțin 50% din efectivul de bovine de carne și/sau bubaline deținut la 31 martie 2023.
- bovinele de carne și/sau bubalinele pentru care se solicită ajutor de stat trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară.
Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 100 euro/cap bovină/bubalină.
Valoarea totală ce poate fi acordată per beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 79.427.740 lei, echivalentul sumei de 16,1 milioane euro.