Guvernul a aprobat moratoriul la contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli, afectați de seceta pedologică în 2023. Ordonanța adoptată în acest sens de Executiv prevede un moratoriu pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024. Moratoriul va permite amânarea plății unor obligații contractuale ale producătorilor afectați de secetă, care vor putea astfel solicita creditorilor suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, conform proiectului prezentat anterior de Profit.ro.
Conform informațiilor Profit.ro, BNR a transmis o serie de observații cu privire la proiect, pentru ca acesta să fie pus în acord cu directivele europene în domeniu, după ce și reprezentanții băncilor și-au exprimat nemulțumirea că nu au fost consultați înainte de redactarea acestor măsuri.
Proiectul pus în dezbatere prevedea că, prin derogare de la prevederile OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori și ale OUG nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună până la 12 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024.
VEZI AICI ȘI Uleiul de măsline a ajuns... ținta grupărilor infracționale
Maturitatea contractelor, respectiv perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată.
Pentru debitorii pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu încadrarea în limita de vârstă.
De prevederi vor beneficia debitorii care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit care nu a ajuns la maturitate și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată.
Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare oferit de creditor, cel mai târziu până la 60 de zile.
Debitorul poate opta prin solicitarea transmisă creditorului să suspende obligația de plată a datoriilor restante, precum și ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, pentru o perioadă care să nu depășească data de 31 decembrie 2024.
Prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării aprobării solicitării de suspendare adresate creditorilor, pentru solicitările aprobate de creditori.
CITEȘTE ȘI FOTO Ciolacu a dispus omologarea în România a vaccinului vietnamez contra pestei porcine. Institutul Cantacuzino l-ar putea produce pentru piața europeanăSe suspendă rambursarea datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente, numai pentru creditele din contractele de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare, care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
a) au fost deja acordate
b) nu le-a fost declarată scadența anticipată
Beneficiază de acordarea facilității de suspendare a obligației de plată a datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditului, debitorul care transmite creditorului solicitarea de suspendare însoțită de declarația pe propria răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situația gravă generată de starea de calamitate naturală în agricultură datorată manifestării fenomenului de secetă pedologică și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului ca urmare a intervenției uneia/mai multora dintre următoarele cauze: diminuarea drastică a veniturilor urmare obținerii unor producții agricole vegetale reduse, a evoluției negative a prețurilor produselor agricole vegetale pe piață în anul 2023, imposibilității valorificării stocurilor de producție pe fondul unor fluxuri comerciale de produse similare din Ucraina urmare războiului declanșat de Rusia, la prețuri mult mai reduse, rentabilitate economică redusă sau chiar producție pe pierderi, datorate creșterii prețurilor la resursele materiale agricole în anii 2022 și 2023.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul pregătește prelungirea limitării adaosului comercial la alimente de bazăCreditorul analizează solicitarea formulată de debitor, verifică încadrarea creditului în condițiile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență și ale prezentului articol și în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data primirii solicitării, comunică debitorului decizia sa de aprobare a cererii de suspendare a obligațiilor de plată
Decizia de aprobare conține și numărul de rate pentru care a fost solicitată de debitor și aprobată suspendarea la plată și se comunică debitorului în format letric sau prin poștă electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau declarate de către client creditorului ulterior încheierii contractului de credit sau printr-un alt canal de comunicare oferit de creditor.
Modificarea clauzelor contractuale ca efect al aprobării solicitării beneficiarului se realizează prin încheierea de acte adiționale care cuprind clauzele contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului și graficul de rambursare a dobânzilor eșalonate, care se transmit de creditor debitorului în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea solicitării. Notificarea debitorului se realizează în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau declarate de către client creditorului ulterior încheierii contractului de credit. În graficul de rambursare a creditului, revizuit după acordarea facilității de suspendare a obligației de plată, rata de dobândă se menține la nivelul prevăzut în contractul de credit inițial încheiat între debitor și creditor.
Creditorul acordă facilitatea de suspendare a obligației debitorului de plată a creanțelor restante precum și la plata tuturor componentelor creditului respectiv rate de principal, dobânzi și comisioane, pe perioada stabilită conform opțiunii debitorului.