Contextul unei TVA redusă: Piața produselor ecologice este modestă. Românii le consideră costisitoare, dar atât producția, cât și cererea cresc anual

Contextul unei TVA redusă: Piața produselor ecologice este modestă. Românii le consideră costisitoare, dar atât producția, cât și cererea cresc anual
scris 15 mai 2019

Piața produselor ecologice din România este încă modestă, iar un motiv este și că românii nu cunosc avantajele produselor ecologice pentru sănătate și le consideră costisitoare. Cu toate acestea, cererea de produse certificate ecologic este în mod constant în creștere, în prezent piața internă de produse ecologice aflându-se în expansiune, indică un document oficial.

De ce este important: Cota de TVA va fi redusă de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Măsura a fost luată ieri de Executiv prin ordonanță de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News

Definție: În sens larg, produsele ecologice sunt realizate fără utilizarea substanțelor chimice, fără organisme modificate genetic și obținute în armonie cu natura și mediul înconjurător. În mod uzual sunt numite produse ”bio”, ”organice” sau ”ecologice”. Conform legislației europene, un produs alimentar ecologic, bio sau organic este un produs în compoziția căruia se folosesc ingrediente care provin din agricultura ecologică în proporție de minim 95%.

”Piața produselor ecologice din România este încă modestă, întrucât nivelul de conștientizare al beneficiilor aduse sănătății în urma consumului de produse ecologice este scăzut Consumatorii români nu cunosc avantajele produselor ecologice pentru sănătate și consideră acest lucru drept costisitor. Cu toate acestea, cererea de produse certificate ecologic este în mod constant în creștere, în prezent piața internă de produse ecologice aflându-se în expansiune”, este concluzia Ministerului Agriculturii, conform unui document oficial consultat de Profit.ro.

Transportatorii de legume, fără acte în regulă, scapă de confiscarea mărfii și de suspendarea activității. Amenzile sunt și ele reduse substanțial CITEȘTE ȘI Transportatorii de legume, fără acte în regulă, scapă de confiscarea mărfii și de suspendarea activității. Amenzile sunt și ele reduse substanțial

Trend ascendent, dar proporție mică a suprafețelor cultivate 

Potrivit sursei citate, în România, agricultura ecologică a înregistrat în ultima perioadă un trend ascendent:

- Dacă în anul 2010 totalul suprafeței cultivate după metoda de producție ecologică era de 182.705 hectare (circa 1,3% din totalul suprafeței agricole utilizate, conform calculelor ministerului), la sfârșitul anului 2017 totalul suprafeței cultivate după metoda de producție ecologică era de 258.471 hectare (circa 1,5% din totalul suprafeței agricole utilizate, conform acelorași calcule).

- Potrivit datelor preliminare transmise de direcțiile pentru agricultură, în anul 2018 numărul total al operatorilor înregistrați în sistemul de agricultură ecologică a fost de 9.374, cu o suprafață totală de 305.923 hectare, față de numărul operatorilor înregistrați în anul 2017, respectiv 8.434, cu o suprafață totală de 2513470327 hectare.

Prin urmare, numărul operatorilor înregistrați în sistemul de agricultură ecologică a înregistrat în 2018 o ușoară creștere, de 11%, față de 2017, respectiv cu un număr de 940 operatori. Totodată, suprafața totală din agricultura ecologică a înregistrat anul trecut o creștere de 18% față de 2017, respectiv 47.452 hectare. Comparativ cu anul 2010, creșterea a fost de 26% anul trecut.

Decizie: Denumirea ”vin românesc” se va aplica doar pentru vinul obținut integral din struguri din România, iar eticheta va afișa tricolorul CITEȘTE ȘI Decizie: Denumirea ”vin românesc” se va aplica doar pentru vinul obținut integral din struguri din România, iar eticheta va afișa tricolorul

Mai mult de jumătate din producție a fost comercializată intern

România este prezentă cu produse certificate ecologic pe aproape toate piețele Uniunii Europene: Italia, Germania, Franța, Danemarca, Olanda, UK, Ungaria, Belgia, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Polonia, Spania, Lituania, Grecia, Finlanda, Suedia, Portugalia, Estonia, Norvegia, Letonia.

În anul 2018, potrivit dateior transmise de către organismele de control, cantitatea totală de produse certificate ecologic comercializate a fost de circa 590 de tone, dar ce mai mare parte nu a fost exportată, ci a fost comercializată intern.

Astfel, din totalul de 589.468 tone de produse ecologice:

- pe teritoriul României au fost comercializate 305.384 tone, adică 52% din cantitatea totală de produse certificate ecoiogic în 2018;

- în statele UE au fost vândute 259.622 tone;

- în afara UE au fost exportate 24.460 tone.

În privința statelor europene, cele mai mari cantități de produse certificate ecoiogic au mers către: Italia - 110.588 tone, Germania - 61.336 tone și Franța - 37.860 tone.

Produsele comercializate pe piața internă, sunt fructele și legumele proaspete, produse prelucrate din fructe și legume, ceaiuri din plante, pâine, paste, făină, produse prelucrate din lapte de vacă (unt, smântână, cașcaval), ouă, ulei, vin ecologic, miere si produse apicole, carne și produse procesate din carne de vită.

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultura
produse
ecologic
bio
organic
piata
export
suprafata
cerere