Bloomberg: Rusia devine o superputere a cerealelor, susținută de explozia exporturilor de grâu

Bloomberg: Rusia devine o superputere a cerealelor, susținută de explozia exporturilor de grâu
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 oct 2016

Cunoscută de mult timp pentru resursele de petrol și gaze, Rusia este pe cale să recâștige poziția de lider mondial al comerțului cu cereale deținută ultima oară pe vremea țarilor. În acest proces, Rusia remodelează piața unuia dintre cele mai importante produse alimentare din lume, cea a grâului, relatează Bloomberg.

“Oamenii au început să se gândească la viitor. Înainte, toată lumea trăia de pe o zi pe alta”, a spus fermierul Andrei Burdin, care în ultimii câțiva ani a triplat mărimea fermei pe care o deține în stepa din apropierea Mării Negre și investește profiturile în tractoare și mașini de irigații, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

La aproape 25 de ani de la destrămarea cooperativelor agricole comuniste, Burdin contribuie la transformarea Rusiei într-un lider al exporturilor de cereale.

Producția fermei sale din actualul sezon va fi cu o treime mai mare decât în urmă cu cinci ani, alimentând explozia exporturilor de cereale care a permis Rusiei să depășească lideri globali consacrați, ca Statele Unite și Uniunea Europeană.

Ajutați de deprecierea de 45% a rublei față de dolari din ultimii câțiva ani și recoltele mari, producătorii ruși se înghesuie să exporte pe piețe dominate de mult timp de occidentali.

În sezonul trecut, Rusia a depășit SUA la exporturile de grâu pentru prima oară în ultimele decenii și este pe cale în acest an să devanseze și UE de pe poziția de lider, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.

ING: Salariile au crescut în ultimul an cu 24% la stat și cu 12% în sectorul privat CITEȘTE ȘI ING: Salariile au crescut în ultimul an cu 24% la stat și cu 12% în sectorul privat

Grâul rusesc a eliminat grâul american în Egipt, cel mai mare cumpărător din lume, și câștigă teren pe alte piețe, precum Nigeria, Bangladesh și Indonezia.

”Rusia se va afla mult timp printre principalii exportatori, luând în considerare mai ales posibilitățile de creștere a productivității. Alți producători trebuie să lupte mai mult pentru a rămâne pe anumite piețe”, a spus  Tom Basnett, director general al companiei de consultanță Market Check, din Sydney.

Boomul din Rusia atrage unele cele mai mari firme de trading din lume, cum sunt Olam International, Cargill și Glencore, care investesc în silozuri și terminale de export.

Solul bogat, sprijinul din partea guvernului și proximitatea de porturile din Marea Neagră pentru livrări reduc costurile Rusiei la jumătate față de cele suportate de producători concurenți care livrează pe piețe importante ca cea din Orientul Mijlociu, potrivit cercetătorilor de la Kansas State University.

Mulți cultivatori din SUA și Europa au recurs la grâul de calitate ridicată, pentru a concura cu livrările din Rusia, care sunt formate din soiuri mai ieftine.

Capacitățile limitate de stocare înseamnă că Rusia trebuie să vândă majoritatea cerealelor la scurt timp de la recoltare, ceea ce reduce și mai mult prețurile.

Prețul grâului rusesc pentru exportul prin porturile de la Marea Neagră a scăzut în iulie la cel mai redus nivel din ultimii șase ani, pe 30 septembrie fiind tranzacționat la 169 dolari pe tonă, potrivit datelor institutului pentru Studii privind Piața Agricolă. Prețurile grâului au scăzut cu 7% în acest an.

Exporturile Rusiei au crescut de la revenirea în forță a țării pe piața mondială a grâului, în 2002.

În primele șapte luni ale anului curent, exporturile agricole și de alimente ale Rusiei au reprezentat 5,5% din total, cu mult sub ponderea petrolului și gazelor, dar la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, potrivit datelor oficiale.

Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Alexandr Tkacev l-a informat pe președintele Vladimir Putin că Rusia ar putea înregistra în acest an cea mai bună producție agricolă din ultimii 25 de ani, care ar putea crește cu 20% în următorul deceniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
grau