Analiștii se așteaptă la cea mai mică recoltă de porumb a UE din ultimii 15 ani

Analiștii se așteaptă la cea mai mică recoltă de porumb a UE din ultimii 15 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 aug 2022

Seceta severă ar urma să reducă recolta de porumb a Uniunii Europene cu 10 milioane de tone, până la 55,4 milioane de tone, cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, a estimat firma de consultanță Strategie Grains, transmite Reuters.

Noua estimare publicată joi este cu 15% mai mică față de estimările publicate în luna iulie, conform cărora recolta de porumb a UE în anul agricol 2022/23 urma să fie de 65,4 milioane de tone, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Daea: Doar grâul care depășește nevoile țării pleacă la export. Nu pot să las România fără grâu și să mă duc să caut la alții. Producția României a căzut CITEȘTE ȘI VIDEO Daea: Doar grâul care depășește nevoile țării pleacă la export. Nu pot să las România fără grâu și să mă duc să caut la alții. Producția României a căzut

Mai multe organisme care realizează prognoze cu privire la culturile agricole și-au redus estimările cu privire la recolta de porumb a UE, ca urmare a agravării secetei și a valurilor succesive de căldură care au lovit principalele țări cultivatoare de porumb, precum Franța, România și Ungaria.

"Prognozele cu privire la recolta de porumb din 2022 în Europa s-au deteriorat semnificativ. Aceasta ar urma să fie cea mai mică recoltă de după 2007", a informat Strategie Grains în raportul său lunar.

Vremea uscată din anumite părți din Midwest-ul SUA au creat de asemenea îngrijorări cu privire la diminuarea randamentelor în cel mai mare producător mondial de porumb, ceea ce a susținut prețurile pe parcursul acestei săptămâni, în avanpremiera noilor prognoze ale Departamentului american al Agriculturii (USDA), care vor fi publicate vineri.

Revizuirea estimărilor cu privire la recolta de porumb a condus Strategie Grains să își îmbunătățească prognozele privind importurile de porumb ale UE în anul agricol 2022/23 cu aproape trei milioane de tone, până la 20 de milioane de tone, peste importurile în anul 2021/22 care sunt estimate la 17,8 milioane de tone. În noile estimări privind importurile de porumb ale UE sunt incluse și nouă milioane de tone de porumb care ar urma să vină din Ucraina, chiar dacă potențialul de export al Ucrainei rămâne incert din cauza conflictului cu Rusia și depinde de progresele înregistrate în livrarea de cereale prin intermediul coridorului maritim, subliniază Strategie Grains.

În ceea ce privește porumbul utilizat ca nutreț, principalul debușeu pentru porumb, firma de consultanță și-a redus estimările privind consumul în UE în anul 2022/23 cu peste patru milioane de tone, ceea ce înseamnă că va avea loc un transfer al cererii spre grâu și orz.

În paralel, analiștii de la Strategie Grains și-au revizuit și estimările privind exporturile de grâu moale ale UE în 2022/23 până la 29 milioane de tone, de la 30,4 milioane tone cât estima în luna iulie, și un nivel comparabil cu cel înregistrat în sezonul 2021/22.

Strategie Grains și-a păstrat nemodificate estimările privind producția de grâu moale a UE în 2022/23 la 123,3 milioane de tone, ceea ce ar înseamnă o producție mai mică cu 6,5 milioane de tone decât în sezonul 2021/22, dar și-a îmbunătățit estimările privind recolta de orz cu 400.000 de tone până la 50 de milioane de tone. 

viewscnt
Afla mai multe despre
porumb
recolta
seceta