În pofida frigului, primii cartofi noi românești din acest an și-au făcut apariția zilele trecute în comuna Călărași, județul Dolj. Ce-i drept, au fost produși în solarii, însă fermierii spun că i-au crescut cu îngrășăminte bio, fără chimicale.
Recolta a luat deja drumul piețelor din București și din țară, însă producătorii nu sunt deloc mulțumiți. Aceștia se plâng că, din cauza pandemiei și a restricțiilor impuse în zona de HoReCa, au fost foarte puțini cei care le-au cumpărat marfa. Deși, momentan, prețul de 12 pe kilogram este unul bun, fermierii spun că vor fi nevoiți să îl scadă dacă nu reușesc sa își vândă cartofii, arată Agro TV.
„Se vinde foarte, foarte greu, față de anii trecuți. Când mergeam și terminam o tonă în câteva ore, acum stăm două zile cu aceeași cantitate", spune dezamăgit un producător din zonă, conform sursei citate.
Nici primarul comunei Sahara Olteniei, denumită astfel datorită solurilor sale nisipoase, nu crede că lucrurile vor merge mai bine.
CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania„Închiderea HoReCa a creat mari probleme în ceea ce privește valorificarea produselor de acest tip. Rentabilitatea va fi calculată abia peste două săptămâni, atunci când vor trage linie cei care cultivă și vor decide dacă mai cultivă sau nu”, spune primarul din Călărași.
Oamenii locului produc peste 300 de tone de cartofi, iar 150 dintre aceștia fac deja parte dintr-o cooperativă cu ajutorul căreia cartofii românești ajung în supermarketurile din România, dar și la export.