A început prohibiția generală a pescuitului în România

 A început prohibiția generală a pescuitului în România
scris 9 apr 2021

Prohibiția generală a pescuitului în România a început, vineri, în habitatele naturale, activitatea de pescuit urmând să fie interzisă și în apele care constituie frontieră din data de 24 aprilie, se arată în Ordinul de prohibiție emis de Ministerul Mediului și cel al Agriculturii.

Actul normativ prevede și excepțiile privind prohibiția, iar printre ele se află pescuitul pe râul Prut, frontieră cu Republica Moldova, zonă în care pescuitul va fi interzis din data de 24 aprilie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Indiferent de zonă, prohibiția se va încheia pe 8 iunie, atunci când toți pescarii își vor putea relua activitatea, conform ordinului celor două ministere.

"Există voci care susțin că acest ordin va afecta turismul în Deltă, din cauza prevederilor referitoare la catch and release la somn, crap, știucă și șalău. Pescarii sportivi vin cu respect deosebit față de resursa vie și merg oricum pe acest tip de pescuit, fără a avea nevoie de o reglementare, așa că turistul cu acest profil nu va fi afectat", a declarat președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Țibuleac.

În opinia lui, singurii care sunt afectați sunt cei care nu cheltuiau în zonele în care-și petreceau vacanța.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

"Sunt afectați cei care campează pe malurile Dunării, în zone care nu sunt destinate turismului, cei care nu cheltuie bani în destinație. Sunt cei care de multe ori plecau cu saci de pește puși la sare sau la uscat", a mai spus Țibuleac.

El a criticat faptul că prevederea referitoare la interzicerea reținerii capturilor din cele patru specii de către pescarii sportivi nu a fost pusă în dezbatere publică și a precizat că ordinul de prohibiție nu va afecta decât într-o foarte mică măsură fenomenul turismului în Deltă.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului

Prohibiția generală a pescuitului se desfășoară în funcție de specie, dar și de perioada de reproducere și are drept scop protejarea resursei.

La șalău și biban, pescuitul a fost interzis de luna trecută, iar la scrumbie, prohibiția a început în această săptămână și se va desfășura pe sectoare de Dunăre. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pescuit
ministerul mediului și cel al agriculturii