Fostul ministru PSD al Finanțelor Publice Eugen Teodorovici, care anunța în ianuarie că și-a luat în primire postul de director de audit la Curtea de Conturi câștigat prin concurs în 2010, iar în februarie 2021 a devenit trezorier al Federației Române de Rugby, a preluat 50% din capitalul unei firme ce are ca obiect principal de activitate creșterea porcinelor, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, în procesul verbal al ședinței AGA din 6 ianuarie a companiei Agro Suin Factory SRL, actualmente Green Agra SRL, se menționează că Teodorovici preia 50% din părțile sociale ale societății, el figurând în prezent ca asociat al acesteia la Registrul Comerțului, potrivit termene.ro.
CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X RomaniaLuna trecută, Eugen Teodorovici declara că de la 1 martie a părăsit Curtea de Conturi pentru a activa în mediul privat, manifestându-și totodată dorința de a reveni în PSD, partid din care a fost nevoit să demisioneze pentru a putea fi auditor la Curtea de Conturi.
Fostul ministru de Finanțe social-democrat mai spunea că unul dintre motivele pentru care a plecat de la Curtea de Conturi "este acela de a demonstra, să spunem așa, celor care s-au îndoit, care sunt puțini și o fac din răutate și invidie, să le demonstrez că în privat sunt cel puțin la fel de bun cât sunt ei de buni în privat", el recomandându-le acestora "ca la finalul acestui an, sau an de an, să urmărească creșterile sau cifra de afaceri pe care companiile sau compania la care voi activa, activez, nu contează, le înregistrează la finalul fiecărui an fiscal. Și apoi vor vedea dacă într-adevăr mă descurc, nu mă descurc. Eu pot paria că da".
Green Agra SRL, firma la care a devenit asociat Teodorovici, a fost înființată în urmă cu 3 ani sub denumirea Agro Suin Factory SRL și nu a avut activitate în 2018 și 2019.
Celălalt asociat al Green Agra SRL, totodată administrator și fondator al firmei, este Dumitru Mitel Burculescu. Acesta mai controlează, cu 83% din capital, producătorul de lactate Tatcom Invest SRL, un business cu afaceri anuale de peste 22 milioane lei și profit net de 1,15 milioane lei în 2019. Tatcom Invest deține o fabrică de profil în comuna Berca din județul Buzău și are puncte de lucru și în localitățile Ciolpani și Roșu din Ilfov.
CITEȘTE ȘI Ungaria, un nou pas spre Rusia - vrea să devină prima țară membră UE care va adera la Banca Eurasiatică de Dezvoltare, înființată de RusiaDumitru Burculescu deține și conduce integral și firma BCM Best Fruct Grup SRL, căreia în 2019 i s-a aprobat un PUZ pentru construirea unui centru de colectare a laptelui în comuna Padina, Buzău. De asemenea, el are 10% din părțile sociale și calitatea de administrator la firma ilfoveană de intermedieri în comerțul cu materii prime agricole și animale vii Easy Route SRL, unde 90% din capital este controlat de către Florin Burculescu.
Florin Burculescu este asociat unic al Food Market Top Distribution SRL, un business de comerț cu ridicata de produse alimentare cu rulaj anual de peste 106 milioane lei și profit net de aproape 6 milioane lei în 2019.
De asemenea, Florin Burculescu este președintele și unul dintre administratorii Cooperativei Agricole Integrate "Țara Mea" din Vaslui. Ca societate comercială, Cooperativa are 5 acționari persoane juridice, care dețin câte 20% din capital. 3 dintre aceștia sunt controlați de Florin sau Dumitru Burculescu, respectiv Tatcom Invest, BCM Best Fruct Grup și Food Market Top Distribution. În 2019, Cooperativa a înregistrat o cifră de afaceri de peste 147 milioane lei și un profit net de peste 1,5 milioane lei.
CITEȘTE ȘI VIDEO Autoritățile schimbă sistemul de programare pentru vaccinarea anti-COVIDPotrivit prezentării proprii, Cooperativa Agricolă Integrată "Țara Mea" a fost înființată pentru ca membrii săi să-și poată desface marfa în marile lanțuri de retail modern, fondatorii fiind un grup de legumicultori din județul Olt.
"În aprilie 2015 aceasta s-a transformat în cooperativa agricolă integrată având scopul de a crea lanțul scurt tehnologic și comercial în favoarea membrilor cooperativei, dar și a consumatorilor români. De la finalul anului 2016, suntem prezenți sub brandul "Țara Mea" în toate locațiile lanțului de magazine Kaufland, cu o gama largă de produse ce cuprinde legume și fructe, conserve, carne de porc, carne de pasăre, ouă, lactate si brânzeturi, produse de morărit si panificație, precum și altele. Cooperativa iși desfasoară activitatea în județele Arad, Brașov, Giurgiu, Satu-Mare, Buzău, Olt, Hunedoara, Galați, Prahova, Călărași și în Municipiul București și asigură circa 4.000 de locuri de muncă. Parteneriatul cu Kaufland presupune foarte multe avantaje: piață mare de desfacere, comercializarea unor cantități mari optimizând fluxul tehnologic și logistic, promovarea brand-ului și a produselor în mass-media, în magazine sau la diverse alte evenimente organizate de Kaufland, evenimente menite să încurajeze consumul produselor autohtone", se mai menționează în prezentare.
CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companieiFlorin Burculescu, care în anii 90 a deținut rețeaua de patiserii Pani Pat, declara în 2017 că firma Cooperativa lucrează la un proiect prin care speră să revoluționeze industria cărnii de porc, mai exact modul de creștere și alimentația porcinelor, având teste de lucru cu o fermă cu patru module de hrană distincte, din care să fie eliminată soia modificată genetic.
După cum a relatat Profit.ro, Eugen Teodorovici mai deține 70% din capitalul firmei TMC Romteam Business SRL, cu domeniu principal de activitate "comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare". Potrivit ultimei sale declarații de avere depuse în calitate de director de audit la Curtea de Conturi, Teodorovici a obținut în 2020 venituri din închirierea a două imobile în sumă totală de peste 27.000 euro, respectiv circa 2.250 euro pe lună. Fostul ministru de Finanțe deține în total 3 case de locuit și un apartament în București, plus 4 terenuri intravilane, din care 3 în București și unul în Otopeni.