Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, în deschiderea unui summit la Geneva, relatează The Associated Press, oficialul rus arătând că există ”multe probleme acumulate în relațiile ruso-americane care trebuie să fie discutate la cel mai înalt nivel”. VIDEO mai jos, inclusiv cu momentul tensiunilor între jurnaliști și forțele de ordine.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat că prima sa întâlnire cu omologul său american Joe Biden la Geneva a fost „constructivă”, pe fondul tensiunilor bilaterale. Cei doi lideri au convenit la un prim summit ”pragmatic” să reia negocierile privind limitarea proliferpării nucleare și reîntoarcerea ambasadorilor la posturi.
”Nu a existat nicio animozitate ", a spus Putin într-o conferință de presă, adăugând că" în multe aspecte evaluările noastre diverg, dar ambele părți au arătat dorința de a se înțelege reciproc, de a căuta mijloace de reconciliere a pozițiilor ".
Liderul de la Kremlin a asigurat miercuri că Statele Unite nu ar trebui să se îngrijoreze de militarizarea rusă în Arctica, o regiune strategică în care Rusia nu își ascunde ambițiile, scrie AFP.
"Preocupările părții americane cu privire la militarizare nu au nicio bază", a declarat el reporterilor la sfârșitul întâlnirii sale cu Joe Biden, adăugând: "Dimpotrivă, sunt convins că trebuie să cooperăm".
Putin i-a spus lui Biden că-i mulțumește pentru reuniune, având în vedere că președintele american ”a avut o călătorie lungă și mult de lucru”, scrie News.ro
Totodată, Putin a dat asigurări că Statele Unite nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu o militarizare rusă în Arctica, o regiune strategică în care Rusia nu își ascunde ambițiile.
"Preocupările părții americane cu privire la o militarizare nu au niciun fundament", a declarat Putin presei, după întrevederea la nivel înalt cu Biden, afirmând că dimpotrivă este convins că "trebuie să cooperăm".
Potrivit președintelui Putin, Rusia nu face ''nimic nou'' în regiune, ci doar repară ''infrastructuri distruse'' după căderea URSS.
Relația dintre Statele Unite ale Americii și Rusia trebuie să fie stabilă și previzibilă, a declarat și președintele american, Joe Biden.
Totodată, Biden a spus că i-a transmis clar lui Putin că agenda sa nu este împotriva Rusiei, ci este ''pentru poporul american'', dar ''drepturile omului sunt și vor fi întotdeauna pe masă'', iar Statele Unite vor continua să ridice problemele legate de drepturile fundamentale ale omului, transmite Reuters.
''Cum pot să fiu președinte al Statelor Unite ale Americii și să nu mă exprim împotriva încălcării drepturilor omului'', a declarat Biden.
Potrivit lui Biden, ultimul lucru pe care Putin îl dorește acum este un război rece
Biden, care a discutat cu Putin la telefon, i-a spus la rândul său liderului de la Kremlin că ”întotdeauna este mai bine să ne întâlnim față în față”.
Președintele elvețian Guy Parmelin i-a primit pe cei doi omologiai săi în deschieerea summitului și le-a urat un ”dialog rodnic” la Geneva, ”orașul păcii”, a subliniat el.
CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizareParmelin, luat peste picior de presa elvețiană din cauza englezei sale, a vorbit în franceză, limba sa natală, considerată limba diplomației fine.
El a promovat imaginea neutră a Elveției și de centru al diplomației internaționale.
”Elveția este foarte onorată să să vă găzduiască la acest summit și este încântată - potrivit tradiției bunelor oficii - să susțină dialogul și înțelegerea reciproce”, a declarat Parmelin, flancat de Putin și Biden, pe scările Vilei La Grange, un conac din secolul al XVIII-lea, pe malul Lacului Geneva, în care se desfășoară summitul.
”Vă urez amândurora, domnilor președinți, un dialog rodnic în interesul țărilor dumneavoastră și întregii lumi”, a declarat el.
El le-a adresat, apoi, ”cele mai bune urări și la revedere”, atât în engleză, cât și în rusă.
Summitul Biden-Putin a început miercuri la Geneva cu strigăte și îmbrâncituri între jurnaliști americani și ruși cu forțe de securitate, relatează The Associated Press.
Organizatorii summitului au acordat acces presei în sala summitului timp de câteva minute, pentru ca jurnaliști să poată filma și striga întrebări înainte de începerea discuțiilor.
Însă forțe de securitate ruse și americane și oficiali au blocat, inițial, accesul jurnaliștilor, care încercau să intre în sală.
Astfel, în sală, a domnit haosul timp de câteva minute.
Jurnaliști americani au denunță faptul că agenți ruși de securitate și jurnaliști ruși i-au tras de brațe și de haine înapoi. Unii dintre ei au încercat însă să-și crioască drum cu umărul, iar un jurnalist american a fost trântit la pământ.
Înainte ca haosul să se potolească, unii jurnaliști au strigat că sunt zdrobiți în înghesuială.
Biden și Putin au stat întîi stânjeniți în fața presei, după care au privit jurnaliștii și au râs de înghesuială.
UPDATE Casa Albă dezminte că Biden ar fi sugerat că are încredere în Putin în deschiderea summitului de la Geneva
Casa Albă a anunțat că președintele american Joe Biden nu le-a sugerat jurnaliștilor că are încredere în președintele rus Vladimir Putin, prin răspunsul pe care l-ar fi dat întrebării unui jurnalist, la Geneva.
La începutul acestui summit cu o miză importantă, Biden a părut să sugereze că liderul de la Kremlin este un om de cuvânt, dând din cap aprobator în timp ce un jurnalist întreba dacă se poate avea încredere în Putin.
CITEȘTE ȘI FOTO Pantofi casual pentru o vară plină de acțiuneDirectoarea comunicării Kate Beddingfield a subliniat că era o atmosferă de ”înghesuială haotică în care jurnaliști strigau unii la alții” în acel moment.
Biden ”nu răspundea, în mod clar, niciunei întrebări” în momentul când un jurnalist întreba dacă se poate avea încredere în Putin.
El ”dădea din cap salutând presa în general”, afirmă ea.
Ea subliniază că Biden a declarat luni presei că abordarea sa cu Putin va fi ”verifică, apoi ai încredere”.