Theresa May - care tocmai a scăpat unei moțiuni de cenzură - încearcă să obțină joi, la Bruxelles, garanții cu privire la acordul Brexitului, de la europeni pregătiți să o ”ajute” să-și convingă Parlamentul, dar care exclud să renegocieze prevederile divorțului, relatează AFP.
Premierul britanic urmează să vorbească joi după-amiaza în fața omologilor săi din statele membre ale Uniunii Europene (UE), reuniți într-un summit de două zile. Cei 27 se concentrează, ulterior, fără ea, joi seara, asupra evaluării a ”ceea ce pot să-i ofere”, a anunțat un reprezentant european.
Președintele Consiliului European Donald Tusk le-a dat asigurări liderilor că UE vrea ”să o ajute” pe May, deși nu se știe cum. ”Marja este extrem de îngustă, va fi un exercițiu de comunicare”, a mărturisit miercuri un diplomat de rang înalt dintr-un stat membru, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conducătoarea conservatoare a supraviețuit, miercuri, unei moțiuni de cenzură organizată de partidul său, ostil acordului divorțului pe care l-a negociat cu UE. Însă scurta majoritate care i-a permis această victorie constituie o palmă și prevestește în continuare dificultăți persistente în Parlament.
Brexiterii conservatori, la fel ca aliații lor nord-rlandezi din micul partid unionist DUP, contestă în special soluția numită "backstop", reținută în acordul divorțului cu scopul de a evita o frontieră fizică între Irlanda și Irlanda de Nord.
Această ”plasă de siguanță” prevede să se creeze un ”teritoriu vamal unic” care să înglobeze UE și Regatul Unit după tranziția post-Brexit.
Ea va fi aplicată doar dacă negocieri viitoare cu privire la viitoarele relații comerciale între Londra și Cei 27 nu vor permite garantarea absenței frontierei ”dure” între cele două Irlande. Însă Brexiterii se tem de o ancorare permanentă a regatului la Uniune.
Din acest motiv speră May să obțină o garanție că acest "backstop" va fi doar temporar.
”NU VA TRECE”
”Ideea unei date de expirare a garanției nu va trece” din partea europenilor, a avertizat miercuri un diplomat european.
Europenii nu vor putea să-i ofere lui May mult decât un text de ”clarificare”, care ”nu va fi juridic constrângător”, a avertizat, la rândul său, un reprezentant european.
Liderii europeni au repetat, atât la Bruxelles, cât și în statele membre, pe toane tonurile că este exclus să se renegocieze acordul divorțului, care a necesitat 17 luni de negocieri în vederea organizării plecării britanice, programată la 29 martie.
”Nu trebuie să se aștepte că vom ieși cu vreo schimbare” la summit, a avertizat miercuri cancelarul german Angela Merkel.
”Nu va avea loc o renegociere”, ci cel mult ”observații”, a subliniat șeful diplomației franceze Jean-Yves Le Drian.
În afară de problema irlandeză, acordul Brexitului soluționează problema încheierii socotelilor regatului cu Uniunea în vederea onorării angajamentelor pe care și le-a asumat. El prevede, de asemenea, care vor fi drepturile cetățenilor europeni în regat și ale britanicilor în Uniune după Brexit.
Brexitul se va afla din nou în centrul atenției la summitul de Bruxelles, însă șefii de stat și de guverne vor dezbate și alte subiecte importante, inclusiv unele care sunt conflictuale în continuare, ca migrația.
Ei au preconizat totodată să facă bilanțul negocierilor bugetului post-Brexit al UE în perioada 2021-2027, care se află în centrul unei încleștări între capitale europene.
Și urmează să prelungească sancțiunile impuse Rusiei pentru că a anexat Crimeea.
În a doua zi a summitului, vineri, liderii europeni urmează să aprobe reforme în zona euro menite să protejeze mai bine Uniunea Monetară de crize viitoare.