Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că Guvernul va adopta, prin ordonanță de urgență, un fond de investiții locale cu o capitalizare de 10 miliarde de euro. Astăzi, premierul Viorica Dăncilă a declarat însă că fondul destinat investițiilor locale va fi în valoare de 10 miliarde de lei, nu de euro.
De ce este important: Având în vederea dimensiunea anunțată a acestui fond, se poate vorbi de o lipsă de claritate la nivel înalt pe tema acestui subiect, foarte posibil din lipsa unei pregătiri și dezbateri atente. Moneda în care este prezentată capacitatea financiară a fondului poate fi însă irelevantă, întrucât numeroase voci inclusiv din mediul politic și-au exprimat îndoieli privind capacitatea Guvernului de a asigura efectiv banii necesari, în contextul unor cheltuieli care au pus deja presiune foarte mare pe buget.
Luni, Liviu Dragnea a susținut că decizia privind înființarea acestui fond a fost luată mai demult în partid, iar fondul va avea o capitalizare de 10 miliarde de euro, precizând clar, la o întrebare, că este vorba de euro. Dragnea nu a indicat modul de asigurare a capitalului viitorului fond, arătând că Guvernul va decide prin ordonanță înființarea acestuia și speră ca ordonanța să fie adoptată în prima ședință.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astăzi, vorbind despre importanța investiților locale, premierul Dăncilă a spus că fondul va avea un capital de 10 miliarde de lei și a susținut același lucru atunci când jurnaliștii au corectat-o de două ori spunând că e vorba de euro. În cele din urmă, Dăncilă a spus că poate Liviu Dragnea are dreptate și este vorba de un fond de 10 miliarde de euro.
”Eu știu de 10 miliarde de lei. Poate domnul Dragnea are dreptate, eu așa știam. Nu m-am uitat încă foarte atent pe cifrele din buget”, a declarat Dăncilă, șef al Guvernului.
Cu puțin timp înaintea acestei declarații din partea premierului, chiar ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a vorbit și el despre un fond de 10 miliarde de euro, în contextul discuției privind aprobarea proiectului de buget pentru 2019 în Guvern.
”Bugetul pe 2019 nu va fi discutat joi în ședința de Guvern (...), mai trebuie clarificate anumite aspecte. (...) Unii întreabă cum faceți rost de fondurile pentru investițiile locale, cele 10 miliarde de euro? Cum o să derulați investițiile prin parteneriatele public private pe infrastructură? Aceste elemente au fost prinse în bugetul pentru 2019, dar mai sunt etape procedurale”, a spus ministrul.
CITEȘTE ȘI OFICIAL Decizie: Obiectivul realist pentru adoptarea monedei euro de către România - orizontul de timp 2024-2026Potrivit premierului Dăncilă, noul fond va permite fiecărei localități să dezvolte câte 2 proiecte de investiții în școli, gădinițe sau alte obiective.
Guvernul urmează să adopte ulterior, prin hotărâre, înființarea FSDI și companiile de stat care vor fi preluate de acesta.
PSD propusese inițial în Parlament ca 89 de companii să fie incluse în FSDI, lista fiind redusă ulterior la 23 de companii care să constituie capitalul FSDI. Capitalul social al Fondului a fost stabilit în cele din urmă la 9 miliarde de lei, vărsămintele aferente aportului în numerar fiind de 200 milioane lei la constituire, iar diferenţa de capital social urma să fie vărsată în termen de 5 ani de la constituire.