Codul Muncii este pregătit să fie modificat de reprezentanții actualei puteri prin introducerea săptămânii de lucru de 4 zile, în loc de 5 zile. În cazul angajaților cu normă întreagă, durata de muncă va fi însă de 10 ore pe zi, în loc de 8 ore, în limita a 40 de ore pe săptămână, relevă date analizate de Profit.ro. În acest mod angajații ar beneficia de 3 zile libere săptămânal.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Codul Muncii ar urma să fie modificat și completat cu următoarele noi formulări:
Alineatul (1) al articolului 112 va avea următorul cuprins:
''Art.112. -(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână."
CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitoriAlineatul (1) al articolului 113 se modifică după cum urmează
Art.113. - (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederiior Directivei 2003/8d/CE a Parlamentuiui European şi Consiliului Uniunii Europene.”
CITEȘTE ȘI FOTO Gigantul german Varta vizează România pentru o investitie strategică de 1 miliard de euroPrintre considerentele invocate în sprijinul măsurii se numără faptul că tinerii absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanele între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile, se vor acomoda mai ușor la acest program. De asemenea, persoanele cu familii (1-2 copiii) vor avea mai mult timp pentru cei apropiați.
Este invocată și opinia specialiştilor în resurse umane, potrivit cărora perioada de adaptare la un astfel de program este în medie de trei luni. Ca urmare, fiecare angajator (fie din mediul privat sau public) trebuie să își asume că, cel un puţin un timp, randamentul oamenilor nu o să fie acelaşi ca înainte de schimbarea programului. Dar, după perioada de acomodare poate creşte productivitatea muncii, este un alt argument invocat.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - Carrefour va lansa în România mai multe magazine în benzinării Rompetrol, business "brevetat" de Auchan în stațiile OMV PetromCel mai recent, la începutul acestui an, Belgia a stabilit că angajații din această țară vor putea lucra patru zile pe săptămână, după ce guvernul a convenitun nou acord destinat să crească flexibilitatea pe piața muncii.