SAF-T este un standard internațional utilizat pentru transferul de date din evidența contabilă și fiscală a companiilor. Scopul ar fi reducerea evaziunii fiscale în România. Cum, când și cu ce costuri se poate genera această declarație, a explicat pentru Profit.ro consultantul fiscal Veronica Duțu. Un program dedicat la întreprinderi mijlocii și mari costă 3.000 de euro. Pentru firmele mici este estimat un cost suplimentar mai mic, de 100 de euro pe lună.
Această declarație se poate genera dintr-un program de contabilitate și conține date extrase automat, exportate și stocate într-un standard. Scopul acestei raportări este, de asemenea, fiscal. Dacă vine un control pentru companie pentru o anumită perioadă de timp, inspectorii ANAF verifică mult mai ușor această companie de la distanță, din sediile ANAF, fără să mai fie nevoie să se deplaseze la sediul companiei. De ce? Pentru că în această declarație au deja toate informațiile, spune consultantul fiscal Veronica Duțu.
În România, acest sistem de raportare a început cu marile companii în 2022. În anul 2023, contribuabilii mijlocii au fost obligați să depună aceste declarații, iar începând cu 1 ianuarie 2025, toate companiile din România vor fi obligate să depună această declarație.
Când se depune SAF-T
Există termene de transmitere. Sunt în funcție de vectorul fiscal al companiei. Așadar, dacă ești plătitor de TVA lunar, vei fi obligat să depui declarația SAF-T în fiecare lună.
Dacă ești plătitor de TVA trimestrial, atunci o depui la trimestru. Dacă ești plătitor de TVA la semestru sau anual, declarația aceasta se depune tot la trimestru. Ca și termen de depunere, acesta este ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare.
Active și stocuri
Sunt două aspecte de care companiile trebuie să țină cont. Partea de active și partea de stocuri se transmit către ANAF doar în anumite situații. Și anume: partea de active se transmite către ANAF atunci când se încheie anul fiscal. De exemplu, depunem situațiile financiare până la sfârșitul lunii mai. Pentru transmiterea activelor este același deadline. În cazul în care aveți stocuri, acestea se trimit către ANAF doar la solicitarea inspectorilor fiscali, iar termenul nu poate fi mai mare de 30 de zile calendaristice de la data solicitării.
Excepții de la SAF-T
Sunt câteva excepții, câteva entități care nu trebuie să depună la ANAF acest SAF-T și anume: nu sunt obligate să depună deocamdată la ANAF declarația SAF-T persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociațiile familiale, societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată și cabinetele individuale de avocați, societățile profesionale notariale și cabinetele individuale notariale, cabinetele individuale medicale, societățile profesionale de practicieni în insolvență, întreprinderile profesionale unipersonale cu răspundere limitată, instituțiile publice, autoritățile administrative, persoanele juridice care utilizează informații clasificate.
CITEȘTE ȘI Nicolae Ciucă: Giurgiu merită să resimtă reverberația celui mai puternic pol economic din România3.000 de euro pentru soft. 100 de euro pe lună pentru firmele mici
Pentru depunerea acestei declarații, contribuabilii au făcut eforturi foarte mari ca să se poată conforma. Costurile pentru întreprinderile mijlocii și mari au fost minimum 3.000 de euro. Deci, sub 3.000 de euro nu s-a putut implementa din punct de vedere software și hardware. S-a ajuns chiar la zeci de mii, dacă nu chiar sute de mii de euro, în funcție de mărimea companiei. La costuri trebuie să adaugăm și orele de implementare.
Această declarație, care devine obligatorie de anul viitor, poate ajunge să fie mai ieftină dacă între timp s-au pus la punct o serie de aplicații online. Dar oricum va da contabililor mai mult de lucru. Deci, costurile cu contabilitatea ar putea crește. Declarația nu se va putea trimite prin doar două click-uri. Ea trebuie inițializată pentru fiecare companie în parte și este foarte complicată, spune consultantul citat. Le recomandă antreprenorilor să se pregătească pentru suplimentarea bugetului cu ocazia depunerii unei noi declarații la ANAF.
Consultantul estimează că pentru firmele mici ar putea fi vorba de un cost suplimentar de 100 de euro pe lună.
Perioada de grație
Există o perioadă de 6 luni de zile pentru prima raportare. Deci, dacă ea trebuie depusă în luna ianuarie, atunci nu se vor aplica amenzi decât dacă se întârzie peste luna iunie. Apoi, 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia și 3 luni pentru a patra.
CITEȘTE ȘI Candidații 45+ pe piața muncii - categoria cu cele mai puține aplicări. Caută doar anumite posturi “Sfatul meu este să vă puneți de pe acum bani deoparte, să vă bugetați eventualele cheltuieli, pentru că nu va fi ieftină corectitudinea în afaceri anul viitor. Și să sperăm că, odată cu această declarație, statul va diminua semnificativ evaziunea fiscală și va avea încasări mai mari, nefiind astfel nevoie să mai pună taxe suplimentare pe umerii antreprenorilor.", recomandă Veronica Duțu.