Denumirea gemurilor, jeleurilor și marmeladelor de fructe, precum și piureului de castane îndulcit, destinate consumului uman, trebuieînsoțitã de mențiunea privind fructul sau fructele utilizate, în ordinea descrescătoare a ponderii materiilor prime utilizate în fabricație, prevede un ordin redactat de Ministerul Agriculturii.
În cazul produselor fabricate din trei sau mai multe fructe, indicarea fructelor utilizate poate fi înlocuită prin cuvintele "amestec de fructe", printr-o mențiune similarã sau prin cea a numãrului tipurilor de fructe utilizate.
Etichetarea va cuprinde indicarea conținutului de fructe, incluzând cuvintele "preparat cu X grame de fructe pentru 100 grame" de produs finit. În cazul utilizãrii extractelor apoase, calculul se face dupã scãderea masei apei utilizate la prepararea extractelor.
Printre noile decizii ale UE se numără și creșterea cantității de fructe din gemuri, de la minimum 350 grame la 450 grame pe kilogram.
Până acum, doar amestecurile de miere trebuiau etichetate, pentru a preciza dacă sunt sau nu originare din UE. În viitor, va trebui menționată ponderea de miere din fiecare țară. De asemenea, legislația este menită să prevină amestecul de miere falsă cu produsul original.