Românii care au deschis puncte gastronomice locale vor trebui să-și declare veniturile prin Declarația unică. Un ordin al Ministerului Agriculturii (444/2024) prevede faptul că în cazul acestor persoane se stabilește o normă de venit.
Consltantul fiscal Adrian Bența a făcut o scurtă analiză a acestui ordin, scrie Hotnews.ro
El reamintește că un punct gastronomic local reprezintă o locație situată de obicei într-o zonă turistică tradițională de unde turiștii pot achiziționa sau consuma produse alimentare cu specific tradițional.
Organizarea unui astfel de punct gastronomic local este reglementată de Legea nr. 412/2023 cu modificări ulterioare.
“Din punct de vedere fiscal persoanele ce încasează sumele de bani de la turiști datorează impozitul pe venit utilizând procedura normei anuale de venit. Ordinul MADR nr. 444/2024 stabilește valoarea normei de venit pentru anul 2025 la suma de 44.400 lei”, spune Bența.
Același act normativ, afirmă el, stabilește procente de reducere a acestei norme de venit ținând cont că persoanele ce realizează activitatea de pregătire a hranei pentru turiști pot avea o anumită etate sau pot fi în același timp salariați.
Astfel, dacă persoanele ce pregătesc hrana au vârsta mai mare de 50 de ani norma de venit se reduce cu procentele de la 40% la 60%.
Dacă persoana respectivă are și calitate de salariat norma de venit se reduce cu 70%.
Dacă punctul gastronomic local este în evidența unităților sanitar veterinare, norma de venit se reduce cu 70%.