Rata șomajului în zona euro a coborât la un nou minim istoric

Rata șomajului în zona euro a coborât la un nou minim istoric
scris 3 mai 2023

Rata șomajului în zona euro a atins un nou minim istoric în luna martie, coborând la 6,5% din populația activă, de la un nivel de 6,6% în luna februarie, potrivit cifrelor publicate de Eurostat, informează AFP.

Este vorba de cea mai scăzută rată a șomajului înregistrată de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998. Cifra anunțată de Eurostat este mai mică decât ceea ce prognozau analiștii, care se așteptau ca rata șomajului în cele 20 de state care au trecut la moneda euro să rămână nemodificată la 6,6%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Darius Vâlcov a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani CITEȘTE ȘI Darius Vâlcov a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În Uniunea Europeană, rata șomajului a rămas stabilă la 6% în luna martie, același nivel fiind înregistrat și în luna februarie.

În cifre absolute, 12,960 milioane de persoane erau în șomaj în UE luna trecută, dintre care 11,010 milioane în țările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situația din luna martie a anului trecut, șomajul a scăzut cu 353.000 de persoane în UE și cu 365.000 de persoane în zona euro.

Statele membre cu cele mai reduse rate ale șomajului sunt Cehia (2,6%) și Germania (2,8%). La polul opus sunt Spania (12,8%) și Grecia (10,9%), singurele state membre UE cu o rată a șomajului de două cifre.

Potrivit Eurostat, în România rata șomajului a scăzut până la 5,4% din populația activă în luna martie, de la un nivel de 5,5% în luna februarie și unul de 5,6% în luna ianuarie.

România oprește importul de cereale din Ucraina. Decizia Comisiei Europene CITEȘTE ȘI România oprește importul de cereale din Ucraina. Decizia Comisiei Europene

Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini șomajul este cel al Biroului Internațional al Muncii (BIM). Șomerii, conform definiției BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

În cazul României, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS), rata șomajului în formă ajustată sezonier a scăzut ușor în luna martie a acestui an, la 5,4%, de la 5,5% în februarie, însă șomajul în rândul tinerilor se menține ridicat, la 22,2%. Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna martie a anului 2023 a fost de 453.100 persoane, în scădere față de luna precedentă (459.300 persoane) și față de aceeași perioadă a anului precedent (463.600 persoane).

viewscnt
Afla mai multe despre
somaj
zona euro