Președintele Klaus Iohannis a afirmat că singura cale în a rezolva problema aderării României la Schengen este diplomația. „Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice”, a adăugat șeful statului la Bruxelles.
El spune totodată că România nu va ataca votul la Curtea Europeană de Justiție.
„Avem o agendă bogată astăzi și mâine. Astăzi ne întâlnim cu partenerii din Asia de Sud-Est pentru a îmbunătății relația comercială. După aceea avem teme grele de discutat – Ucraina. Se discută despre energie pentru a vedea cum se poate merge mai departe, ideea este să facem tot ce putem ca să scădem prețul energiei, mai exact prețul gazului. Vom vorbi despre inflație. Alte teme sunt unele pe care eu le voi ridica. Voi ridica tema Schengen și cred că aceasta e tema care pe noi ne interesează cel mai mult”, a afirmat Klaus Iohannis, înaintea participării miercuri la la Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) de la Bruxelles, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Rareș Bogdan susține că guvernul României va ataca la Curtea Europeană de Justiție veto-ul Austriei împotriva aderării României la SchengenEl a făcut și o scurtă recapitulare a pașilor care au dus la votul Austriei privind Schengen, însă a adăugat că acest vot a fost o amânare, nu un refuz total pentru aderarea României.
„Săptămâna trecută miniștrii de Interne nu au reușit să aprobe intrarea României și Bulgarie în Schengen. Acum se pune problema cum continuăm. Noi românii dorim să fim în spațiul Schengen. Rămâne un obiectiv național și rămâne un obiectiv pentru mine în perioada următoare. Să vedem care suntt problemele și piedicile care trebuie înlăturare. Avem două probleme – atitudinea Austriei care e rezervată. Acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă de fapt o amânare, nu un nu definitiv. E o nuanțare a poziției. Acest vot a fost valabil și pentru România și Bulgaria. Votul Olandei a fost mixt pentru România a fost un da, pentru Bulgaria a fost un jumătate nu. Știu chiar de la premierul Olandei că nu a fost un nu definitiv pentru BUlgaria. E dorința unei amânări”, a completat Iohannis.
Acesta a mai spus că doar prin diplomație poate fi tratată această problemă, nu prin boicotarea Austriei.
„Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie – cu diplomație. Orice altceva, după părerea mea e exclus. Am auzit nenumărate opinii și sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme. E evident că până aici s-au făcut pași importanți. De când avem un Guvern stabil am reușit să convingem Olanda că România merită să intre în Schengen. Am convins Suedia, care a fost foarte reticentă după schimbarea de Guvern. Am reușit să o convingem că merităm să intrăm, repet pe merit, nu pe milă. A fost ridicat MCV și astfel a fost eliminată probabil cea mai importantă piedică politică în calea integrării în Schengen”, a mai precizat șeful statului.