Primarul Iașiului, dus la audieri la DIICOT

Primarul Iașiului, dus la audieri la DIICOT
scris 14 dec 2022

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a fost dus la audieri la DIICOT în urma perchezițiilor făcute la sediul primăriei, într-un dosar de abuz în serviciu, uzurparea funcției, delapidare și spălarea banilor. Conform procurorilor, faptele vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcție de către dezvoltatori imobiliari care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism. Chirica este vizat în cel puțin alte două dosare penale deschise de DNA și DIICOT.

Chirica a fost dus la DIICOT cu mandat, el fiind însoțit de un avocat.

Urmărește-ne și pe Google News
Florin Roman vrea interzicerea completă a exportului de buștean, inclusiv în UE, nu doar extracomunitar - cum e acum în legea inițiată de Liviu Dragnea CITEȘTE ȘI Florin Roman vrea interzicerea completă a exportului de buștean, inclusiv în UE, nu doar extracomunitar - cum e acum în legea inițiată de Liviu Dragnea

La ieșirea din sediul Primăriei, el le-a spus jurnaliștilor că merge să dea declarații procurorilor DIICOT, afirmând că nu are nicio teamă, scrie Agerpres.

La audieri au fost duși miercuri dimineață și alți angajați din primărie, între care trei șefe ale Serviciului Juridic.

Audierile au loc după perchezițiile făcute de procurorii DIICOT Iași și polițiștii BCCO Iași într-un dosar care vizează mai multe fapte, printre care abuz în serviciu și uzurparea funcției. Conform unor comunicate transmise de DIICOT și IGPR, perchezițiile au fost făcute la domiciliile și imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum și sediile unor autorități publice locale.

Descinderile s-au desfășurat într-o cauză în care se fac cercetări pentru infracțiunile de abuz în serviciu, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, arată sursele citate.

"Activitățile sunt efectuate în continuarea cercetărilor într-o cauză privind constituirea unui grup infracțional organizat și vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism", precizează anchetatorii.
Surse aproapiate anchetei spun că ar fi vorba despre edificarea restaurantului Veranda pe clădirea Halei Centrale, dar si de alte tranzactii imobiliare legate de Hala Centrală, scrie Ziarul de Iași.

Inițial, Primăria respinsese proiectul în anul 2016. Un an mai târziu a fost de acord cu restaurantul, iar în luna martie a aceastui an a apărut un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperișul clădirii.

Chirica este vizat în cel puțin alte două dosare penale deschise de DNA și DIICOT.

Chirica, cercetat de DNA și DIICOT și în alte dosare

În aprilie 2021, Mihai Chirica a fost inculpat de DIICOT într-un daosar vizând o afacere cu un teren din centrul orașului, el susținând că este nevinovat și are "conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu". Primarul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării organelor judiciare, anchetatorii având indicii că primarul ar fi știut că un teren situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacții dubioase.

VIDEO PROFIT LIVE George Nisioiu, CEO Innerpride: Cel mai dificil aspect în acest moment este găsirea unui nume pentru un startup. Piața globală a devenit mult mai accesibilă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE George Nisioiu, CEO Innerpride: Cel mai dificil aspect în acest moment este găsirea unui nume pentru un startup. Piața globală a devenit mult mai accesibilă

Atunci, Chirica a anunțat că se autosuspendă de la conducerea filialei Iași a PNL și că se va "concentra pe activitatea administrativă". Reacția sa a venit atunci la o zi după intervenția președintelui Klaus Iohannis, care spunea că va cere o reacție a PNL în cazul lui Mihai Chirica, inculpat pentru corupție, și a șefului CJ Iași, Costel Alexe, urmărit și el penal de DNA.

În februarie 2022, Mihai Chirica a fost plasat de DNA sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției. În același dosar este urmărit penal și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu.

Conform procurorilor DNA, Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu ar fi dispus/ semnat documente cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Blocul ar fi fost construit și întabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal.

Potrivit DNA, intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi făcut cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iași.

Procurorii spuneau că pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției ar fi existat trei variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată. Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, arată DNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai chirica
diicot