Administrația președintelui american Donald Trump se pregătește să impună sancțiuni economice Turciei, cel mai devreme în această săptămână, din cauza incursiunii acesteia în nordul Siriei, acestea fiind unul dintre puținele instrumente de acțiune avute la dispoziție de Statele Unite împotriva Turciei, care este aliat în cadrul NATO, transmite Reuters.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Folosirea armatei americane pentru oprirea ofensivei turce împotriva luptătorilor kurzi care sunt aliați ai SUA nu a fost niciodată o opțiune, au declarat oficiali din domeniul apărării, iar Trump a cerut duminică Pentagonului să înceapă o retragere ”deliberată” a tuturor trupelor americane din nordul Siriei, scrie News.ro.
După ce secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat vineri că Trump a autorizat noi sancțiuni ”foarte puternice” împotriva Turciei, administrația a părut pregătită să înceapă să pună în practică amenințarea lui Trump de a distruge economia turcă.
Duminică, Trump a spus că ascultă opinia Cngresului, unde republicanii și democrații fac presiuni mari pentru aplicarea de sancțiuni.
”Trezoreria este gata de acțiune, am putea adopta o legislație suplimentară. Există un consens lang în această privință. Turcia a cerut să nu se facă acest lucru. Rămâneți la curent”, a scris Trump pe Twitter.
Un oficial american a declarat că sancțiunile ”sunt lucrate la toate nivelele guvernului”.
Trump încearcă să respingă criticile, venite și din partea unora dintre cei mai puternici susținători republicani ai săi, că i-a permis președintelui turc Tayyip Erdogan să atace kurzii atunci când a decis să retragă un număr mic de militari americani din regiunea de graniță dintre Siria și Turcia.
Ofensiva turcă are rolul să neutralizeze milițiile kurde YPG, principala componentă a Forțelor Democrate Siriene (SDF), fiind considerate de Turcia o grupare teroristă aliată insurgenților kurzi din Turcia. SDF au fost însă un aliat major al Washingtonului în lupta cu gruparea Stat Islamic din Siria.
Decizia lui Trump, care își are originea în obiectivul vechi de a retrage Statele Unite din ”războaiele fără sfârșit”, a provocat îngrijorări bipartizane că va deschide calea revigorării Statului Islamic.
În timp ce sancțiunile par a fi cel mai puternic instrument de descurajare a Turciei, Statele Unite și aliații lor europeni ar putea interzice și vânzările de arme și ar putea recurge la amenințarea cu procese pentru crime de război.
CITEȘTE ȘI Analist: iPhone SE 2 va costa 399 dolariNu este clar în ce vor consta sancțiunile, dar Mnuchin a spus că sunt pregătite pentru a fi activate în orice moment.
Experții sunt sceptici că orice penalizări din partea Statelor Unite l-ar putea face pe Erdogan să se răzgândească, acând în vedere convingerea sa veche că luptătorii kurzi din Siria pun în pericol suveranitatea națională a Turciei. Erdogan consideră kurzii din Siria drept o ramură a Partidului Munctiroilor din Kurdistan (PKK).
“Este un eșec monumental al Statelor Unite”, a declarat Aaron Stein, director al programului pentru Orientul Mijlociu al institutului Foreign Policy Research Institute.
Stein a spus că guvernul sirian sau Rusia ar putea opri operațiunea Turciei, nu sancțiunile americane.
Armata siriană va desfășura forțe de-a lungul frontierei cu Turcia, într-un acord cu administrația condusă de kurzi din nordul Siriei, pentru a ajuta la respingerea ofensivei turcești, a anunțat duminică administrația condusă de kurzi.