Companiile salută “mini-acordul” dintre SUA și China, dar principalele motive de dispută rămân

Companiile salută “mini-acordul” dintre SUA și China, dar principalele motive de dispută rămân
scris 13 oct 2019

Companiile au salutat “armistițiul” agreat vineri de SUA și China drept un potențial pas înainte în vederea încetării războiului comercial declanșat acum un an și jumătate, însă economiștii atenționează că cele două părți au făcut puține progrese în soluționarea principalelor motive de dispută care amenință creșterea economiei globale.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Președintele american, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul va suspenda majorările tarifare pentru importuri chinezești de 250 miliarde de dolari pregătite spre a fi implementate pe 15 octombrie, în cadrul primei faze a unui acord incipient cu Beijingul. În replică, China s-a angajat să cumpere produse agricole americane în valooare de până la 50 miliarde de dolari.  Detaliile privind alte potențiale aranjamente nu au fost făcute publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Trump anunță o primă fază a acordului comercial cu China și suspendă viitoarea majorare a tarifelor CITEȘTE ȘI Trump anunță o primă fază a acordului comercial cu China și suspendă viitoarea majorare a tarifelor
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Disputele pe marginea surplusului comercial și al ambițiilor tehnologice ale Chinei au perturbat comerțul mondial, iar economiștii avertizează că negocierea unei înțelegeri permanente ar putea dura ani de zile. Cu toate acestea, piețele financiare cresc înaintea fiecărei runde de discuții și se repliază atunci când nu sunt raportate progrese, scrie Associated Press.

Companiile au recunoscut că acordul de vineri reprezintă un pas modest spre soluționarea conflictului și au apelat la ambele guverne să-și intensifice eforturile pentru a încheia o dispută ce afectează puternic producătorii și fermierii. 

Washingtonul nu a renunțat încă la planurile privind creșterea, din 15 decembrie, a tarifelor pentru importuri de telefoane inteligente și alte bunuri chinezești în valoare de 160 miliarde de dolari. Până atunci, Trump și președintele chinez Xi Jinping urmează să participe la o conferință economică în Chile, reuniune care crește speranțele legate de accelerarea progreselor între părți. 

“Scoaterea tarifelor din ecuație pentru cel puțin următoarele două luni va oferi spațiu de negociere pentru problemele de fond”, consideră Jake Parker, vicepreședinte senior al Consiliului de Afaceri SUA-China.

Trump a declarat că acordul negociat vineri nu a fost încă semnat, precizând că acest lucru ar putea fi realizat “în următoarele patru săptămâni”.

De celalată parte, Beijingul a salutat “progresele semnificative” în cadrul negocierilor, însă nu a dat detalii cu privire la acordurile potențiale.

“Nu cred că este o victorie, dar ușurează situația”, a comentat economistul Yu Chunhai de la Universitatea Renmin din Beijing. Potrivit acestuia, ambele părți vor să restabilească încrederea companiilor și consumatorilor.

INFOGRAFIC Instabilitatea politică, alături de inflație și cursul euro, în topul temerilor investitorilor CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Instabilitatea politică, alături de inflație și cursul euro, în topul temerilor investitorilor

Motivele principale care au dus la declanșarea războiului tarifar rămân însă nesoluționate. Printre acestea, se numără presiunile din partea SUA pentru ca Beijingul să își revizuiască planurile privind crearea de jucători globali finanțați de stat în domenii ca robotică și industria mașinilor electrice.

SUA, Uniunea Europeană, Japonia, dar și alți parteneri comerciali ai Chinei, susțin că planurile guvernului de la Beijing încalcă obligațiile statului asiatic cu privire la deschiderea pieței, iar tacticile sale se bazează pe furt de tehnologie sau pe presarea companiilor pentru a-i ceda tehnologie. Liderii chinezi privesc aceste tactici ca pe o cale sigură către prosperitate și influență globală.

“Mai este mult de muncă în ceea ce privește abordarea multora dintre cele mai importante priorități ale SUA legate de comerț și investiții”, a declarat vicepreședintele Camerei de Comerț a SUA, Myron Brilliant. Totuși, el a descris acordul de vineri drept “o rază de speranță”.

 “Având în vedere că problemele structurale cheie nu sunt aproape de a fi soluționate, estimăm că un mini-acord va întârzia, în cel mai bun caz, o întrerupere a negocierilor”, au comentat și analiștii Capital Economics.

Acțiunile americane au consemnat câștiguri de peste 2% după anunțarea acordului vineri, însă au închis sesiunea bursieră sub maximele înregistrate intraday. Dow Jones Industrial Average a urcat cu 1,2%, indicele S&P 500 a avansat cu 1,1%, iar Nasdaq Composite cu 1,3%.

La nivelul întregii săptămâni, Dow Jones s-a apreciat cu 0,9%, iar S&P și Nasdaq cu 0,6% și, respectiv, 0,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
acord sua-china
razboi tarifar
razboi comercial
donald trump
xi jinping