DECIZIE Puterea amână creșterea alocațiilor pentru copii

DECIZIE Puterea amână creșterea alocațiilor pentru copii
scris 7 iun 2021

Următoarea creștere a alocațiilor pentru copii va fi doar de la 1 ianuarie 2022, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, lider al PNL.

"Coaliția își menține angajamentul de a realiza dublarea alocațiilor conform legii. Am stabilit să crească alocațiile. Următoarea creștere va fi de la 1 ianuarie 2022, așa cum este amendamentul la legea de adoptare a ordonanței care a trecut de Senat și e în dezbatere la Camera Deputaților. (...) În cazul în care va fi atacată la Curte (legea - n.r), Guvernul trebuie să fie pregătit să emită ordonanță de urgență", a declarat Orban la finalul ședinței Coaliției de guvernare.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Guvernul nu exclude aprobarea unei ordonanțe de urgență prin care să amâne creșterea alocațiilor pentru copii, programată încă pentru 1 iulie, a anunțat anterior premierul Florin Cîțu.

„Colegii mei din coaliție au fost acolo când am aprobat bugetul pe anul acesta. Am discutat anul acesta despre o singură creștere a alocațiilor, la începutul anului. Care va fi dinamica, va fi prin amendamente în Parlament, dacă nu le fac la timp, atunci va trebui o ordonanță de urgență prin care să prorogăm. Nu de alta, dar nu vom avea în buget și atunci vom avea o problemă bugetară”, a spus premierul.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

Anterior, șeful PNL, Ludovic Orban, a anunțat că este posibil ca în prima ședință a coaliției de guvernare să fie discutată situația alocațiilor pentru copii. Liderul PNL a mai spus că atât el, cât și premierul Florin Cîțu nu susțin o creștere a acestora de la 1 iulie.

La finele anului trecut, Senatul, prin votul noii majorități PNL, USR-PLUS, UDMR, a decis că majorarea alocației de de stat pentru copil va crește doar cu 20% din ianuarie 2021. Majorarea alocației va fi efectuată astfel doar o singură dată în 2021, deși Guvernul Orban prevăzuse inițial că va crește în două etape în 2021.

Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

Curtea Constituțională a României a decis, în septembrie, respingerea sesizării Guvernului referitoare la Legea de respingere a OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii.

Pe 19 august, Camera Deputaților respinsese, în calitate de for decizional, Ordonanța 123/2020, care modifică și completează articolul 3 din Legea 61/1993, în scopul majorării graduale a cuantumului alocației pentru copii.

Potrivit OUG 123/2020, majorarea graduală a cuantumului alocației pentru copii ar avea loc astfel: "majorarea cu câte 20% din diferența dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 și cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei și 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și dintre 600 de lei și 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 și 18 ani, precum și pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 - 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie și de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocației cu rata medie a inflației anuale".

DECIZIE Punctul de amendă rămâne înghețat și în 2021 CITEȘTE ȘI DECIZIE Punctul de amendă rămâne înghețat și în 2021

Ulterior, cu prilejul reexaminării - solicitate de șeful statului - a legii de respingere ordonanței, noua majoritate din Senat a decis că majorarea cu 20 de puncte procentuale va avea loc doar pentru drepturile aferente lunii ianuarie 2021, iar apoi cuantumul alocației va fi indexat doar cu rata inflației.

Modificările au fost votate și de premierul Cîțu, după cum a mărturisit atunci acesta.

”Eu am fost sunat, asta am votat”, a afirmat Cîțu.

Programul IMM Invest a fost prelungit până la 30 iunie 2021, iar bugetul a fost majorat la 7,18 miliarde lei. Se lansează Subprogramul Agro IMM Invest CITEȘTE ȘI Programul IMM Invest a fost prelungit până la 30 iunie 2021, iar bugetul a fost majorat la 7,18 miliarde lei. Se lansează Subprogramul Agro IMM Invest

”Asta este ce... așa, s-au promis multe în trecut (...) În acest moment, luăm în calcul o creștere a alocațiilor cu 20% este ceea ce cred că este sustebanil, dar repet, nu este decizia Guvernului. Ca senator, vă spun că este ceea ce am votat. Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce privește alocațiile, am lăsat la latitudinea Parlamrntului. În Parlamnt a fost făcută această modificare. Dacă ea trece până la momentul în care se face bugetul, va fi luată în considerare, dacă nu, vom merge pe legislația în vigoare”, a precizat premierul.

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
alocatie
copil
majorare
20%