Anomalie termică în Atlantic. Evoluții neobișnuite, apare un nou fenomen îngrijorător

Anomalie termică în Atlantic. Evoluții neobișnuite, apare un nou fenomen îngrijorător
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2024

Experții au semnalat o anomalie termică care se produce în apele de suprafață ale Oceanului Atlantic, care sunt neobișnuit de reci pentru această perioadă și au început să se răcească accelerat încă din luna mai, conform datelor obținute de Administrația Națională americană pentru Oceane și Atmosferă (NOAA), transmit newscientist.com și unilad.com.

Astfel, temperatura apelor Atlanticului este mai rece cu 0,5 – 1 grade Celsius decât se consideră a fi normal pentru această perioadă a anului când temperatura ar fi trebuit să crească în condițiile producerii fenomenului El Nino dar și a încălzirii globale, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Un incendiu puternic a izbucnit în Popești-Leordeni CITEȘTE ȘI FOTO Un incendiu puternic a izbucnit în Popești-Leordeni
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Formarea anticipată a unui fenomen La Nina în Atlantic se produce înaintea tranziției așteptate spre La Nina în Oceanul Pacific, iar aceste evenimente pot influența vremea la scară globală.

Conform NOAA (climate.gov), Oceanul Pacific se află într-o perioadă de trecere de la condițiile El Nino, mai calde decât media, de la începutul acestui an spre condițiile asociate unui fenomen La Nina, mai reci decât media, în cursul acestei toamne. Același fenomen pare să se producă și în apele Atlanticului.

Apele unei mari părți din Atlanticul de Nord au fost deosebit de calde până acum, în cursul acestui an. Însă prin contrast, din mai – iunie, temperatura apelor de suprafață din regiunea ecuatorială a Atlanticului a fost cu 0,5 – 1 grad Celsius mai rece decât media anuală pentru această perioadă. Dacă aceste condiții reci persistă până la sfârșitul lui august, ar putea fi declarat fenomenul „Atlantic Nina”.

Ecosistemele din Antarctica, amenințate de specii invazive care sosesc plutind pe resturi organice sau plastic CITEȘTE ȘI Ecosistemele din Antarctica, amenințate de specii invazive care sosesc plutind pe resturi organice sau plastic

Atlantic Nina este faza rece a unui model climatic natural din Oceanul Atlantic care oscilează între faze mai calde sau mai reci la fiecare câțiva ani, conform explicațiilor NOAA. De obicei, apele de suprafață din regiunea est-ecuatorială a Atlanticului urmează un ciclu sezonal oarecum contraintuitiv. Astfel aceste ape au cea mai ridicată temperatură în perioada primăverii, și ajung să fie mai reci (sub 25 de grade Celsius) în lunile iulie și august.

Răcirea din cursul verii este provocată de acțiunea vântului la suprafața oceanului. Vântul care bate dinspre sud-est este suficient de puternic pentru a trage apele de suprafață dinspre Ecuator, condiții în care apele mai reci din straturile oceanice mai adânci ajung la suprafață. Însă, odată la câțiva ani, temperatura apei în această zonă ecuatorială a Atlanticului este în mod substanțial mai ridicată sau mai coborâtă decât media din cauza modificărilor altor factori de mediu, iar atunci când temperatura este mai scăzută se produce evenimentul La Nina, iar când este mai ridicată decât media se produce fenomenul El Nino.

Romgaz continuă asocierea cu Lukoil în Marea Neagră CITEȘTE ȘI Romgaz continuă asocierea cu Lukoil în Marea Neagră

Anul 2024 a început cu temperaturi foarte ridicate ale apelor de suprafață din estul Atlanticului ecuatorial în cursul lunilor februarie și martie (peste 30 de grade Celsius). De asemenea remarcabilă este răcirea foarte rapidă care a urmat și care nu a mai fost observată vreodată în istoria măsurătorilor meteorologice.

O răcire cu 0,5 – 1 grade Celsius peste medie pentru zona Atlanticului tropical poate părea nesemnificativă, dar aceasta poate avea un impact puternic asupra regimului de precipitații pe continentele de-o parte și cealaltă a Atlanticului. Precipitațiile reduse din regiunea Sahel și precipitațiile crescute în zona Golfului Guineei, precum și modificările sezoniere ale sezonului ploios din nord-estul Americii de Sud au fost atribuite de cercetători fenomenului El Nino din Atlantic.

Conform NOAA, oamenii de știință monitorizează în continuare fenomenul La Nina din Atlantic, care poate duce și la o scădere a frecvenței și intensității uraganelor din acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
oceanul atlantica
apa